like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen?

Van: op 8 juli 2016

duurzamekozijnenKozijnen in kunststof worden alsmaar populairder. De voordelen van kunststof kozijnen worden duidelijker. Het grootste voordeel is het onderhoud. Kunststof is onderhoudsarm. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van kunststof kozijnen?

De criteria van duurzaamheid

Als je de duurzaamheid van een product wil bepalen, moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Deze gelden ook voor kozijnen. Hieronder zetten we ze graag op een rijtje:

  • Er moet weinig onderhoud nodig zijn, en dus moeten er weinig schoonmaakmiddelen gebruikt worden.
  • Het product moet een lange levensduur hebben.
  • De productie ervan moet zoveel mogelijk milieuvriendelijk zijn.
  • Het product moet gerecycleerd kunnen worden.
  • De isolatiewaarde van het product moet hoog zijn (energiekosten beperken tot een minimum).

We kijken of de kunststof kozijnen voldoen aan bovenstaande voorwaarden.

  1. Kunststof kozijnen zijn vervaardigd uit Polyvinylchloride (PVC). Houtkap is hierbij niet nodig. De Europese PVC industrie ziet erop toe dat de productie zo duurzaam mogelijk plaatsvindt. Tevens zorgen zij voor het ophalen en recycleren van oude kozijnen. Het materiaal wordt tot 10 keer gerecycleerd zonder dat de kwaliteit hieronder lijdt. Let er op dat de kozijnen voorzien zijn van een keuringsmerk (VKG).
  2. De kwaliteit op het keurmerk duidt aan hoe lang de kunststof kozijnen meegaan: 50 tot 70 jaar. Ze vragen tevens geen onderhoud. Waar hout moet worden geschilderd of gelakt, hoef je kunststof enkel regelmatig schoon te maken.
  3. Als we de verschillende materialen met elkaar vergelijken, dan hebben kunststof kozijnen de laagste U-waarde. Deze waarde duidt de isolatiewaarde van kozijnen aan. Hoe lager deze waarde, hoe beter de kozijnen zullen isoleren. Kunststof kozijnen komen aan een waarde tussen 1 en 2,0 W/m2k. Hout daarentegen heeft een waarde van 2,4 W/m2k. Aluminium heeft een U-waarde tussen 1,8 en de 2,7 W /m2k.

 

Ten opzichte van houten kozijnen

Houten kozijnen gaan gemiddeld langer mee dan kunststof kozijnen, namelijk ongeveer 75 jaar. Daarentegen hebben ze tijdens hun levensduur regelmatig onderhoud nodig. Je mag ervan uit gaan dat je om de 5 jaar moet schilderen. Tevens is er voor kunststof kozijnen geen gekapt hout nodig. Als je voor hout kiest, kijk dan goed naar het FSC-keurmerk. Dat garandeert dat er voor elke gekapte boom een nieuwe boom geplant wordt.

 

Ten opzichte van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen gaan ongeveer 40 jaar mee. Vroeger isoleerden aluminium kozijnen slecht. Hierin is verbetering gekomen dank zij nieuwe technologieën. Zo is er bijvoorbeeld de thermische onderbreking. Aan de binnenkant van de huidige aluminium kozijnen werd een kunststof deeltje aangebracht. Op die manier kan de kou niet meer door de ramen dringen. Toch scoren aluminium kozijnen qua isolatie nog altijd slechter dan kunststof of hout. Aluminium kozijnen kunnen wel goed gerecycleerd worden.

 

Kunststof kozijnen: duurzaam of niet?

Tot slot kunnen we stellen dat kunststof kozijnen vrij duurzaam zijn. Als er meer mensen voor kunststof gaan kiezen, zal er alsmaar minder hout gekapt hoeven worden. De levensduur van kunststof is vrij hoog, en er is weinig of geen onderhoud nodig. Let wel goed op de keurmerken (PolitieKeurmerk, VKG) om zeker te zijn dat de kozijnen veilig zijn. Tevens hebben kunststof kozijnen de beste isolatiewaarde.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Info