like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzame voedselconsumptie bereikt kantelpunt in 2022

Van: op 10 juli 2016

voedingvcOp basis van groeicijfers over de afgelopen jaren verwacht ABN AMRO dat tegen 2022 sprake is van een kantelpunt in de duurzame voedselconsumptie in Nederland. Het verwachte omzetaandeel van 15 procent is dan substantieel en op een punt waar consumenten het voorbeeldgedrag van anderen gaan volgen. Een weg terug is er dan niet meer.

Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de inkoop en het assortiment van supermarkten en de manier waarop zij met klanten over duurzaamheid communiceren. Consumenten kijken hierbij ook kritisch naar hoe supermarkten met het vraagstuk voedselverspilling omgaan. Zo wordt wereldwijd een derde van de totale voedselproductie weggegooid voordat deze de consument bereikt. Dit vertegenwoordigt een waarde van 550 miljard euro.

 

Foodretailer kan rol spelen in transitie naar duurzame keten


Van de jaarlijkse voedselverspilling is de helft afkomstig van consumenten. In Nederland gooien consumenten jaarlijks zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weg: ruim 150 euro en 50 kilo voedsel per persoon. Daarnaast verspilt de Nederlandse keten van producenten, tussenhandel, horeca en de supermarkten 2,5 miljard euro aan voedsel per jaar. De supermarkten hebben een aandeel van 7 procent in de voedselverspilling, maar kunnen volgens ABN AMRO grote invloed uitoefenen op het verduurzamen van de keten en het consumptiegedrag van consumenten. Zo kan de food-retailer een cruciale rol spelen als punt waar het inkoopvolume zich concentreert, in de eigen operatie en door het beïnvloeden van de consument. De supermarkt bepaalt steeds vaker waar het voedsel vandaan komt en wat en hoe de klant consumeert.

 

 

Cruciale rol supermarkten bij tegengaan voedselverspilling


70 procent van de consumenten geeft aan een bijdrage aan verduurzaming te willen leveren door het terugdringen van voedselverspilling. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat het terugdringen van voedselverspilling het meeste bijdraagt aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Diverse lokale initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, tonen ook aan dat het onderwerp leeft onder consumenten.

ABN AMRO benadrukt dat foodretailers door hun grote inkoopvolume veel invloed hebben op de manier waarop voedsel geproduceerd en geconsumeerd wordt. “Supermarkten kunnen hierbij een rol spelen door leveranciers te selecteren die het tegengaan van voedselverspilling belangrijk vinden, maar kunnen ook in de eigen operatie stappen zetten. Bijvoorbeeld door middel van flexibele pricing kunnen producten met een aflopende houdbaarheidsdatum goedkoper worden aangeboden en kunnen consumenten besparen op hun voedselaankopen”, vertelt Henk Hofstede, Sector Banker Retail van ABN AMRO. “Ook kunnen kosten worden bespaard door de keten te verkorten en producten rechtstreeks af te nemen van lokale duurzame producenten. Zo kunnen vraag en aanbod lokaal beter op elkaar worden afgestemd en worden afvalstromen geminimaliseerd.

Een betere voorlichting naar de consument helpt ook diens koelkast beter te managen. Een duurzame voedselketen heeft voor de supermarkt op de langere termijn een positief effect op het voorkomen van bederf,  de directe kosten, logistiek en het vergroot de binding met de klant.” Foodretailers zullen meer werk moeten maken van hun verspillings- en duurzaamheidsstrategie, zodat de consument in 2022 bij hen blijft winkelen.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. wout veldstra schreef:

    Vergeet ook niet het duurzame failliet van de traditionele landbouw! De melkveesector en de varkensteelt zijn al vastgelopen. Vorige week een kritisch rapport van het RIVM over de gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij in Brabant. Het kon wel eens nog sneller gaan…

  2. Tjara schreef:

    Benieuwd hoe dit kantelpunt berekend. Demografische,maar ook klimatologische ontwikkelingen bv. kunnen effect hebben op omgaan met voedsel. Ook voor meer of mindere oogsten zorgen.
    Daarnaast zijn er invloeden als politieke en economische ontwikkelingen die vraag en aanbod beïnvloeden. Neemt niet weg dat er iets heel snel wel moet veranderen. De wereldbevolking groeit nog steeds terwijl het landbouwgrondarsenaal drastisch, zo niet dramatisch afneemt. Daar staan weliswaar nieuwe technieken tegenover, maar die zullen niet voor een ieder beschikbaar zijn. Voedsel is in handen van een paar zeer grote spelers en globalisten kunnen wel zo veel willen, meest duurzaam is voedsel wat biologisch en zo dicht mogelijk bij de consument groeit. Een nog grotere besparing op verspilling zou zijn als we drastisch teruggaan in vlees en visconsumptie. Er zijn voldoende alternatieven qua voedingswaarde en vervanging die het milieu vele malen minder belasten en ruimte innemen. Het is jamner dat een koe niet in een aquaponicstank past…een vis doet dat wel..
    Gezondheidsvoordelen zijn er in ieder geval massaal. Als we nu ook nog eens zo veel mogelijk overstappen op bv. Hennep en cannabis, echt alles a.d. plant is bruikbaar! scheelt dat onvoorstelbaar veel zorgkosten en medische ellende van de farmaceutischemaffia. Met Suver Nuver in de Noordelijke provincies is alvast een prachtige start gemaakt!