like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe financier je zonnepanelen?

Van: op 19 juli 2019

financiering van zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je niet langer afhankelijk van een energieleverancier. Zelfvoorzienend en kostenbesparend: zonnepanelen zijn altijd een goed idee. Hoe financier je de aanschaf en installatie van deze energiebesparende maatregel? Hieronder 4 methoden om de financiering rond te krijgen.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn duurzaam. Niet voor niks kiezen steeds meer woningeigenaren en woningcorporaties hiervoor. Alle voordelen van zonnepanelen op een rij:

  • Duurzame groene stroom
  • Onafhankelijk tegenover energieleveranciers
  • Besparing op de energierekening
  • Waardestijging van de (koop)woning
  • Geld verdienen middels de terugleververgoeding

Kosten en terugverdientijd van zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen inclusief installatie? Bij 3 of meer panelen is het noodzakelijk om de meterkast aan te laten passen. De totale kosten inclusief omvormer en installatie zijn afhankelijk van de grootte van het huishouden:

  • Eenpersoonshuishouden: € 5200
  • Tweepersoonshuishouden: € 7750
  • Zespersoonshuishouden: € 12.000

Hoe groter het huishouden, hoe voordeliger zonnepanelen per persoon. De terugverdientijd bedraagt ongeveer 10 jaar. Zonnepanelen leveren gedurende 25 jaar een hoog rendement. In de praktijk profiteer je zeker 15 jaar lang van gratis stroom. Het totale rendement van zonnepanelen ligt hiermee hoog ten opzichte van andere energiebesparende maatregelen. Nu snel door naar 4 methoden om zonnepanelen te financieren.

1. Spaargeld en spaardeposito

Spaargeld opnemen is de meest makkelijke en goedkope financiëring voor zonnepanelen. Vooral met de huidige lage spaarrentes is het interessant spaargeld in te zetten voor energiebesparende maatregelen. Staat je spaargeld in een spaardeposito vast? Tussentijds opzeggen kan alleen kosteloos bij bijzondere situaties zoals een scheiding, aankoop van een woning of werkeloosheid. Voldoe je hier niet aan, dan betaal je een boete voor het tussentijds opzeggen óf blijft je spaargeld vaststaan.

2. Tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek is handig voor verbouwing van de woning. Gaat het hier om een verbetering aan de woning, dan is de rente van de tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar. Niet iedereen kan een 2e hypotheek afsluiten. Dit hangt helemaal van de waarde van de woning, het inkomen en de huidige hypotheek af. De hypotheekadviseur kan hier meer over vertellen.

3. Geld lenen

Lukt het afsluiten van een tweede hypotheek niet? Met een geldlening van Becam financier je de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Hierbij heb je twee mogelijkheden:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

De persoonlijke lening sluit zeer goed aan bij de financiering van zonnepanelen. Je leent een vast bedrag dat in één keer op je rekening verschijnt. Zowel de looptijd, rente als maandlasten staan vast. Hiermee heb je de meeste zekerheid. Bovendien ligt de rente van een persoonlijke lening lager dan bij een doorlopend krediet. Tussentijds aflossen is kosteloos en dat komt goed uit: dankzij zonnepanelen hou je iedere maand wat geld over.

Wanneer sluit je een doorlopend krediet af? Wanneer je naast de financiering van zonnepanelen op een later moment nog eens geld nodig hebt, dan is het doorlopend krediet een betere keus.

4. Particulier geld lenen

Heb je toevallig lieve familie of vrienden die jou willen helpen met het rondkrijgen van de financiering? Met onderhands lenen bepalen jullie zelf de regels. Om te voorkomen dat de belastingdienst het geldbedrag als een schenking ziet, betaal je een reële rente. Afspraken over de maandelijkse aflossing leg je bij voorkeur vast. Zo weet je zeker dat het niet mis kan gaan.

Meer artikelen uit de categorie: Info