like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe je auto bijdraagt aan een groener leven

Van: op 21 februari 2018

hyundai nexo waterstof

Je auto speelt een flinke rol in jouw duurzaamheid. Hoe groener je auto, hoe meer je bijdraagt aan een beter milieu.

Natuurlijk is geen auto misschien wel de allergroenste keuze. Maar dat kan lang niet altijd. En ondertussen worden auto’s steeds milieuvriendelijker. Ze worden zuiniger, elektrische auto’s zijn uitstootvrij en veel gebruikte materialen kunnen beter worden hergebruikt. En als je de auto selectief gebruikt scheelt dat ook een hoop CO2.

Auto’s van nu verbruiken gemiddeld minder brandstof dan auto’s van 10 jaar geleden. Zo was in 2016 de gemiddelde CO2-uitstoot van auto’s bijna 110 gram per kilometer. In 2000 was dit nog zo’n 170 gram. CO2 draagt bij aan broeikaseffect. Hierdoor warmt het klimaat op. Hoe zit dat met jouw auto?

 

Kentekenrapport

Hoe groen je auto precies is, vertelt het Kentekenrapport van Centraal Beheer. Het Kentekenrapport laat je zien welk energielabel de auto heeft. Energielabel A betekent dat de auto heel zuinig is. Energielabel D betekent dat je auto veel brandstof opslurpt. En dus niet zo groen is. Een dieselauto van vóór 2009 is vervuilender dan een benzineauto uit hetzelfde jaar. Een elektrische auto stoot helemaal geen vervuilende uitlaatgassen uit.

 

Mag de auto er nog in?

Als je auto ouder wordt en meer vervuilt wordt het ook voor jezelf minder prettig om er in te blijven rijden. Steeds meer steden gaan dicht voor te vervuilende auto’s. In Nederland gelden in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam milieuzones met beperkingen. In veel Duitse steden is een milieusticker nodig om met de auto de stad in te mogen. Het Kentekenrapport laat daarom ook weten of een auto een milieusticker in Duitsland nodig heeft en of er een roetfilter gemonteerd is.

Naast beter voor het klimaat, is het vaak ook financieel aantrekkelijk om een oude auto in te ruilen voor een schone nieuwe. Met zo’n kostbaar nieuw bezit ga je zuinig om en daar kies je dan ook een goede autoverzekering voor. Je wil tenslotte niet voor verrassingen komen te staan.

En wist je dat er ook een speciale autoverzekering is voor elektrische auto’s?  Die is helemaal afgestemd op de groene elektrische rijder. Van plan om een groene auto te kopen? Verzeker hem goed, en verzeker je zelf ervan dat je de groenste keuze maakt.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info