De wereld van AI, ook wel Artificial Intelligence genoemd of kunstmatige intelligentie, ligt aan onze voeten. Dat biedt ons enorm veel mogelijkheden. Spraakherkenning, vertaalmachines, slimme apparaten of zelfsturende auto’s. Het kan nu allemaal. Helaas heeft kunstmatige intelligentie ook keerzijden. Het wordt voor hackers en andere cybercriminelen makkelijker om in te breken op je computer, smartphone of iPhone. Gelukkig passen ook de poortwachters van je apparaten zich aan met AI. VPN’s worden steeds slimmer door kunstmatige intelligentie en kunnen ervoor zorgen dat je veiliger online blijft.
Kunstmatige intelligentie maakt hacken en blokkeren makkelijker
De opkomst van kunstmatige intelligentie zorgt zoals gezegd voor meer cyberdreigingen. Omdat cybercriminelen gebruik kunnen maken van AI, is het voor hen makkelijker om programma’s te maken die bijvoorbeeld specifiek jouw iPhone aanvallen en je IP-adres kunnen stelen via je toestel. Door een speciale VPN iPhone bescherm je je toestel voor zulke gevaren.
Naast cybercrimes kan AI ook gebruikt worden voor censuur. Denk bijvoorbeeld aan veel Amerikaanse websites en apps die geblokkeerd zijn in China of westerse nieuwssites die geblokkeerd zijn in Rusland. Met VPN’s kunnen lokale gebruikers toch bij hun websites terecht en bijvoorbeeld gebruik maken van diensten die hun overheid blokkeert.
Kunstmatige intelligentie verandert de manier waarop VPN’s werken
Net zoals hackers en overheden kunstmatige intelligentie in kunnen zetten om het blokkeren van websites of cyberaanvallen of hackerspogingen te perfectioneren, zo kunnen ook makers van VPN’s hun producten verbeteren met AI. Kunstmatige intelligentie kan het makkelijker maken om een VPN soepel in te schakelen. Bijvoorbeeld door het gebruik van vingerafdrukken in het aanmeldproces. Ook zogenoemde IP-tunneling kan makkelijker worden met AI.
IP staat voor Internet Protocol. Dit is het proces waarbij communicatie wordt gelegd tussen twee netwerken. AI kan dit proces versnellen en daarmee zorgen voor snellere VPN-verbindingen. Daarnaast zijn er nog steeds diensten die geolocaties kunnen ontdekken, ondanks het gebruik van een VPN. Met AI kunnen makers van VPN’s dit makkelijker omzeilen. Zo word je niet zo snel meer geblokkeerd op je favoriete streamingservice in of uit het buitenland.
Een VPN gebruiken in de Metaverse
Als we het hebben over kunstmatige intelligentie, is de stap naar de Metaverse niet ver meer. Deze wereld, waarin je via virtual reality en een VR-bril een compleet andere wereld ziet, is opgebouwd aan de hand van AI. Maar wat betekent dat voor het gebruik van een VPN? Heb je in deze virtuele wereld ook een VPN nodig om veilig te blijven? Het antwoord hierop is simpel. Ja, je hebt ook in deze wereld een VPN nodig als je je IP-adres van andere gebruikers wilt afschermen.
Dat de Metaverse een ander soort internet zal worden, dat staat vast. Maar daarmee zullen er niet opeens gevaren en problemen verdwijnen die voorheen al aan de orde waren. Diefstal van je IP-adres of gegevens zullen ook in de Metaverse aan de orde zijn en misschien vanwege de nieuwe software en AI anders ervaren worden door gebruikers. Een VPN is in dat geval jouw back-up plan om te voorkomen dat kwaadwillenden er met je gegevens vandoor gaan.
Conclusie
AI heeft invloed op een VPN doordat het aan de ene kant cyberveiligheid moeilijker maakt. Hackers en overheden maken gebruik van AI om jouw internetgebruik te monitoren. Aan de andere kant kan AI VPN’s zelf ook verbeteren en veiliger maken.