nieuwbouw postcodeloterij duurzaam bouwenHoe zorgen we ervoor dat duurzaam bouwen de gewoonste zaak van de wereld wordt? Dat was de belangrijkste vraag die beantwoord diende te worden tijdens de visiebijeenkomst ‘Duurzaam (ver)bouwen: gewoon doen?!’. De bijeenkomst werd georganiseerd door Dutch Green Building Council, MVO Nederland en de Nationale Postcode Loterij. “Goede voorbeelden creëren”, was een antwoord dat diverse malen naar voren kwam, zowel uit de zaal als van het podium. “Laten zien dat het kán.

De bijeenkomst werd gehouden in het toekomstige ‘nieuwe’ onderkomen van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam Zuid. In het voorjaar van 2018 vindt de verhuizing plaats. “We hebben gekozen voor een leegstaand kantoorpand, omdat hernieuwbouw veel duurzamer is dan nieuwbouw”, legde Boudewijn Poelmann, directievoorzitter Goede Doelen Loterijen uit. “Wij kiezen daarbij voor het hoogst haalbare op duurzaam gebied: BREEAM-NL Outstanding.”

Vraag Offerte aan

“Om in 2030 de 17 sustainable development goals te halen, die zijn afgesproken door 193 landen, moet een radicale transformatie plaatsvinden”, reageerde Keynote Peter Bakker, president World Business Counsil on Sustainable Development. Volgens Bakker moeten alle systemen ter wereld veranderen, waaronder de grote steden. “Alleen wanneer we alle krachten bundelen gaan we dit fixen. Dit leegstaande pand verduurzamen is een uitstekend begin.” Daarnaast moet het kapitalisme op zijn kant, meent Peter. Volgens hem is dat onvermijdelijk. “And when something is inevitable, learn to love it”, waren zijn wijze woorden.

Prikkelende stellingen

Van het publiek was 99 procent het oneens met de eerste stelling: ‘De vastgoedwereld doet genoeg om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen’. “De bestaande bouw is de grootste uitdaging”, liet Annemarie van Doorn weten. “Er is een deal nodig”, knikte Coen de Boer. Liesbeth van Tongeren is het met hem eens, maar zij is van mening dat we het met een deal alleen niet gaan redden. “Het aanbod is te ingewikkeld voor de goedwillende huiseigenaar.”

94 procent van de aanwezigen was het vervolgens eens met de stelling ‘Het ontbreekt investeerders en huurders aan urgentie om duurzame gebouwen af te dwingen’. De gasten op het podium knikten: “Geld is niet het probleem, maar ergens gaat het mis. De overheid moet ook iets doen.” Liesbeth beaamde dit: “Ja, aan de top zijn zeker mensen nodig die zeggen dat de urgentie omhoog moet.” Brussel speelt hierbij een belangrijke rol.

Met stelling ‘Er is voldoende kennis in de bouwsector over duurzaam bouwen’ is 57 procent het oneens. “Er is nog veel kennis nodig”, aldus Annemarie van Doorn. “Daarom zijn goede voorbeelden heel belangrijk, zoals het gebouw waarin we ons nu bevinden.”

Lees hier het complete verslag.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws