kinderfiets op wielekesSteeds meer worden kinderfietsen met elkaar gedeeld. In Vlaanderen zijn al op verschillende plaatsen depots waar je een kinderfiets kan lenen. Op die manier hoef je niet steeds een nieuwe fiets te kopen wanneer je kind groter wordt. Op Wielekes is een initiatief van het Vlaamse Netwerk Bewust Verbruiken. De organisatie lanceert een startpakket om zelf een deelsysteem op te starten.

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Netwerk Bewust Verbruiken startte het eerste deelsysteem voor kinderfietsen in Vlaanderen in 2014. "We maken kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deel- en leasingsysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Als een fiets te klein is geworden voor hun kind, kunnen ze hem omruilen voor een grotere maat", zegt Barbara Janssens van Netwerk Bewust Verbruiken.

groenopladen generic keuzehulp

Startpakket geeft uitleg

Met het startpakket kan elke school, vereniging of buurt een deelsysteem voor fietsen opstarten. De geschikte locatie, het zoeken van partners, het verzamelen en organiseren van fietsen wordt daarin stap voor stap uitgelegd. Met steun van de provincie Oost-Vlaanderen biedt Netwerk Bewust Verbruiken dit startpakket aan en worden nieuwe initiatieven in de provincie ondersteund.

Het project inspireerde reeds andere steden die gelijkaardige fietsdeelsystemen opstartten. In West-Vlaanderen startte de Fietsbieb onder de vleugels van beweging.net. In Antwerpen zetten de A’pen op wieltjes samen met Vormingplus zich in voor kansarme doelgroepen. Stad Roeselare startte met mini-velo. Nieuwe initiatieven blijven als paddenstoelen uit de grond schieten.

Kijk voor meer info op www.bewustverbruiken.be en www.opwielekes.be

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws