De laatste jaren, nu online entertainmentplatforms zoals streamingdiensten, gaming en sociale media steeds populairder worden, is hun impact op het milieu onder de loep genomen. Van datacenters tot het energieverbruik van apparaten, de CO2-voetafdruk van deze diensten heeft tot debatten geleid over hun duurzaamheid.
Milieuvriendelijke praktijken op online platforms
In het licht van de groeiende bezorgdheid over het milieu hebben sommige online entertainmentplatforms initiatieven geïmplementeerd om hun impact op het milieu te verminderen. Een voorbeeld is het gebruik van CO2-compensatieprogramma’s. Netflix heeft bijvoorbeeld gewerkt aan het verminderen van zijn CO2-uitstoot door te investeren in projecten die zijn CO2-voetafdruk neutraliseren, zoals initiatieven voor hernieuwbare energie en herbebossing.
Deze inspanningen zijn erop gericht de koolstof die vrijkomt van zijn servers en productiestudio’s tegen te gaan. Meer voorbeelden zijn te zien bij online platforms die erop gericht zijn een unieke ervaring te bieden aan spelers die positieve praktijken willen ondersteunen. Het web stelt spelers uit één land in staat om toegang te krijgen tot entertainmentsites vanaf elke plek ter wereld, wat resulteert in een compleet andere ervaring. Buitenlandse platforms kunnen buiten de lokale beperkingen opereren en zo hun producten op maat maken voor een wereldwijd publiek.
Willem Koning bespreekt Nederlandse casino zonder cruks die onbeperkte speeltijd, betere bonussen en verschillende betaalmethoden bieden aan hun spelers, zodat ze in hun eigen tempo en hoeveelheid kunnen spelen. Door dit te doen, opereren deze bedrijven buiten de lokale beperkingen en kunnen ze zo betere content creëren voor hun spelersbestand.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Een andere veelbelovende ontwikkeling is de verschuiving naar duurzamere contentproductie. Studio’s worden zich steeds meer bewust van de milieukosten van het produceren van films en tv-programma’s, en velen werken eraan om afval te verminderen en groene praktijken toe te passen tijdens het filmen. Het gebruik van digitale effecten boven traditionele fysieke sets, efficiëntere verlichtingstechnologieën en duurzame materiaalkeuzes zijn slechts enkele manieren waarop contentmakers helpen hun impact te verminderen.
Energieverbruik van datacenters
Datacenters vormen de ruggengraat van alle online entertainmentplatforms. Ze slaan de enorme hoeveelheden data op en beheren deze die worden gebruikt om films te streamen, games te spelen en sociale media-accounts te beheren. De energievraag van deze centra is echter enorm. Geschat wordt dat datacenters ongeveer 1% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik verbruiken en dit aantal zal naar verwachting stijgen naarmate meer mensen digitale content bekijken. De meeste datacenters zijn nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen voor hun energiebehoeften, wat aanzienlijk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.
Veel techgiganten nemen echter stappen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen door over te stappen op hernieuwbare energie. Bedrijven als Google, Microsoft en Amazon hebben zich er bijvoorbeeld toe verbonden hun datacenters van 100% hernieuwbare energie te voorzien. Toch is de overgang naar hernieuwbare bronnen niet bij alle aanbieders gelijk verlopen en sommige kleinere platforms blijven mogelijk afhankelijk van niet-duurzame energiebronnen, waardoor hun impact op het milieu groter wordt.
CO2-voetafdruk van streamingdiensten
Streamingdiensten zoals Netflix, Spotify en YouTube zijn verantwoordelijk voor een enorm deel van het wereldwijde internetverkeer. Sterker nog, alleen al videostreaming is goed voor meer dan 60% van het wereldwijde internetverkeer. Hoewel gebruikers vaak niet twee keer nadenken over de energie die nodig is om hun favoriete shows te streamen, is de realiteit dat het een aanzienlijke hoeveelheid stroom kost om deze content over de hele wereld te leveren.
Eén uur videostreaming op een standaarddefinitieapparaat kan tot 1,6 kg CO2-uitstoot veroorzaken, terwijl hogere kwaliteitsformaten zoals 4K nog meer uitstoot veroorzaken.
Als reactie hierop onderzoeken veel streamingplatforms manieren om hun energieverbruik en uitstoot te verminderen. Eén strategie omvat het optimaliseren van videolevering. Door bijvoorbeeld gegevens efficiënter te comprimeren of de videokwaliteit aan te passen op basis van het apparaat van de gebruiker, kunnen streamingbedrijven de hoeveelheid bandbreedte die nodig is voor videolevering verminderen.
Apparaten en hun impact op het milieu
Hoewel de platforms belangrijk zijn, dragen de apparaten die worden gebruikt om toegang te krijgen tot online entertainment ook aanzienlijk bij aan hun impact op het milieu. Smartphones, tablets, smart-tv’s en computers zijn allemaal grote energieverbruikers en de productie, het transport en de verwijdering van deze apparaten dragen bij aan de algehele ecologische voetafdruk van digitaal entertainment.
Sommige fabrikanten zetten stappen om de duurzaamheid van hun producten te verbeteren. Apple heeft bijvoorbeeld zijn recyclingrobots geïntroduceerd, zoals Daisy, die iPhones kunnen demonteren om waardevolle materialen te herwinnen.
Gamers en hun CO2-voetafdruk
Videogamen is een andere enorme sector binnen online entertainment, en de effecten ervan op het milieu worden vaak over het hoofd gezien. De game-industrie vereist aanzienlijke energie, niet alleen voor gaming consoles maar ook voor online gamingplatforms, die gebruikmaken van dedicated servers. Het energieverbruik van gameconsoles zoals PlayStation, Xbox en pc-gamingopstellingen kan aanzienlijk zijn, vooral tijdens intensieve gamesessies die veel verwerkingskracht en graphics vereisen.
Net als bij streamingdiensten hebben de grotere spelers in de industrie zich gecommitteerd aan het verkleinen van hun CO2-voetafdruk. Sony heeft bijvoorbeeld beloofd het energieverbruik van zijn PlayStation-consoles in aankomende modellen te verminderen. Daarnaast onderzoeken uitgevers van videogames het potentieel van cloudgamingdiensten, waarbij games worden gestreamd vanuit datacenters in plaats van op persoonlijke apparaten.
Cloudgaming kan het individuele energieverbruik verlagen, maar het verschuift de last naar het energieverbruik van de datacenters, wat het voortdurende probleem van energieverbruik in de digitale wereld benadrukt.