Iedereen betaalt energiebelasting. Dat is de belasting die je betaalt over het gebruik van energie: aardgas en stroom. Elk jaar past de overheid de tarieven aan. Die gaan vooral omhoog, om gebruikers te stimuleren om energie te besparen. Maar hoeveel betaal jij eigenlijk aan energiebelasting?
Het kabinet verhoogt nu de energiebelasting voor aardgas en verlaagt de energiebelasting voor elektriciteit. Zo wil de overheid zorgen dat huishoudens vaker kiezen voor duurzame warmte, zoals warmtepompen of aardwarmte.
Tarieven energiebelasting
De energiebelasting 2021 kun je zelf berekenen en de tarieven staan ook op de site van de Belastingdienst. Je betaalt de energiebelasting aan de energieleverancier. Die draagt de belasting af aan de Belastingdienst.
Wat is er veranderd in 2021?
Per 1 januari 2021 is de energiebelasting op stroom vrijwel niet veranderd; ze werd 0,3 eurocent goedkoper. De belasting op gas is daarentegen met ongeveer drie cent verhoogd. Daarnaast is de Opslag Duurzame Energie (ODE) op zowel gas als stroom gestegen. Die opslag is bedoeld om nieuwe investeringen in duurzame energie te bevorderen. De ODE voor huishoudens bedraagt in 2021 8,5 eurocent.
Vermindering van energiebelasting
De overheid vindt energie een basisbehoefte. Daarom geeft ze huishoudens een belastingvermindering over een deel van de energiekosten. Die vermindering wordt ook wel heffingskorting genoemd. Voor 2021 is deze verhoogd met € 31,39 tot € 558,56.
Door deze verhoogde heffingskorting betalen huishoudens in 2021 gemiddeld evenveel energiebelasting als in 2020. Om te zien wat je totale energierekening is kun je ook de energieprijzen vergelijken.
Hoe meer verbruik, hoe minder belasting
In tijden van klimaatverandering is het vreemd dat de overheid nog steeds minder belasting over energie heft, naarmate er meer wordt verbruikt. Zo betalen grote bedrijven veel minder energiebelasting.
Milieuorganisaties vinden dat onterecht en klagen daar al jaren over. De overheid is bang dat als bedrijven te veel energiebelasting moeten betalen, ze niet in Nederland blijven produceren.
BTW over belasting
En dan is er nog de btw. Over alle onderdelen van de energiebelasting betalen consumenten nog 21% btw. Bedrijven kunnen die btw verrekenen, ze schuiven deze als het ware door naar de eindgebruiker van diensten en goederen, meestal de consument.
Iedereen die energie gebruikt, betaalt daar belasting over. Het doel van de regering is om met die belastingheffing te sturen in de richting van duurzamer energieverbruik. Toch blijft energie voor grootverbruikers nog steeds veel goedkoper. Aanpassingen in de energiebelasting in de toekomst kan daar veel aan veranderen.