• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: iedereen heeft het CDA nodig voor een kabinet
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Hoeveel water eet jij?

20 augustus 2015|doorredactie|invoeding, water

questionmarkwaterOngeveer 85 procent van de waterconsumptie wereldwijd, is gerelateerd aan de productie van eten. 10 procent wordt ingezet voor huishoudelijk waterverbruik, terwijl alleen dat verbruik zichtbaar is voor consumenten. De milieuschade als gevolg van waterverbruik bij de productie van eten is één van de factoren in het onderzoek van Questionmark naar de impact van onze dagelijkse boodschappen. Sommige producten verbruiken zoveel water dat ze alleen al om die reden een enorme impact hebben op het milieu. Om het waterverbruik van enkele ‘grootverbruikers’ goed over te brengen kregen enkele proefpersonen van Questionmark peer, biefstuk, mango en een paar amandelen voorgeschoteld.

Grootverbruikers van water

Voor een stuk Nederlands rundvlees van 100 gram is ongeveer 50 liter water verbruikt. Het meeste daarvan is verbruikt als irrigatiewater voor gewassen die verwerkt zijn in het voer van de koe. Voor de productie van dierlijke producten is veel water nodig, maar enkele andere grootverbruikers van water zijn nog extremer. Voor de teelt van één mango wordt India of Pakistan gemiddeld bijna 200 liter irrigatiewater verbruikt. Dit zijn landen waar de druk op het schaarse zoetwater toch al hoog is. Ter vergelijking: Voor een peer uit de Betuwe is gemiddeld zo’n 0,2 liter irrigatiewater nodig, Hollandse regenbuien zorgen voor de rest van het benodigde water. De kampioen waterverspilling zijn echter Amandelen. Deze noten worden veel verbouwd in Californië, een staat die dit jaar de droogste zomer meemaakt die daar ooit is gemeten. Voor een zakje met 100 gram gepelde amandelen is ongeveer 400 liter irrigatiewater nodig, water dat direct concurreert met kostbaar drinkwater.

Waar kun je als consument op letten?

Een groot waterverbruik bij de teelt hoeft lang niet altijd milieuproblemen te veroorzaken. Voor het verbouwen van een kilo rijst heb je honderden liters water nodig, maar rijst wordt meestal op plekken verbouwd waar dat water ruim voorradig is.

“Bij het maken van een bewuste keus is het dus van belang te letten op het land van herkomst”, aldus Questionmark directeur Charlotte Linnebank. “Sommige producten in Nederlandse supermarkten komen uit landen of gebieden die te kampen hebben met ernstige watertekorten. Denk bijvoorbeeld aan landen als India, Pakistan, Egypte, Marokko, Israël of Californië. Als je die kennis combineert met de vuistregel dat de meeste dierlijke producten meer water verbruiken dan graan producten, en dat graan producten weer meer water verbruiken dan de meeste groente en fruit, ben je weer een stap verder.”

Meer weten

Wil je precies weten wat de impact van een product op het milieu is, kijk dan op de website van Questionmark (www.thequestionmark.org) of scan het product in de app. Meer over het achterliggende onderzoek naar waterverbruik (ook voor consumenten interessant): www.waterfootprint.org 

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • nieuwe kerncentrales
    Financiële chaos door kernenergie in Nederland?20 oktober 2025 - 10:48
  • links rechts politiek
    Peilingen: iedereen heeft het CDA nodig voor een kabinet19 oktober 2025 - 08:00
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Nieuwe subsidie voor vergroten afzet van biologische producten17 oktober 2025 - 13:43
  • markt lokale voedselproductie
    Politiek wringt de samenleving uit17 oktober 2025 - 09:35
  • emissies klimaatdoelen
    CO2 in atmosfeer stijgt sneller dan ooit15 oktober 2025 - 17:56

Inzicht

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
  • stemwijzer kieswijzer
    StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 202529 september 2025 - 08:00

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Twee Nederlandse groene start-ups nog in de race voor €500.000Hoe groen is jouw biertje?
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten