Ongeveer 85 procent van de waterconsumptie wereldwijd, is gerelateerd aan de productie van eten. 10 procent wordt ingezet voor huishoudelijk waterverbruik, terwijl alleen dat verbruik zichtbaar is voor consumenten. De milieuschade als gevolg van waterverbruik bij de productie van eten is één van de factoren in het onderzoek van Questionmark naar de impact van onze dagelijkse boodschappen. Sommige producten verbruiken zoveel water dat ze alleen al om die reden een enorme impact hebben op het milieu. Om het waterverbruik van enkele ‘grootverbruikers’ goed over te brengen kregen enkele proefpersonen van Questionmark peer, biefstuk, mango en een paar amandelen voorgeschoteld.
Grootverbruikers van water
Voor een stuk Nederlands rundvlees van 100 gram is ongeveer 50 liter water verbruikt. Het meeste daarvan is verbruikt als irrigatiewater voor gewassen die verwerkt zijn in het voer van de koe. Voor de productie van dierlijke producten is veel water nodig, maar enkele andere grootverbruikers van water zijn nog extremer. Voor de teelt van één mango wordt India of Pakistan gemiddeld bijna 200 liter irrigatiewater verbruikt. Dit zijn landen waar de druk op het schaarse zoetwater toch al hoog is. Ter vergelijking: Voor een peer uit de Betuwe is gemiddeld zo’n 0,2 liter irrigatiewater nodig, Hollandse regenbuien zorgen voor de rest van het benodigde water. De kampioen waterverspilling zijn echter Amandelen. Deze noten worden veel verbouwd in Californië, een staat die dit jaar de droogste zomer meemaakt die daar ooit is gemeten. Voor een zakje met 100 gram gepelde amandelen is ongeveer 400 liter irrigatiewater nodig, water dat direct concurreert met kostbaar drinkwater.
Waar kun je als consument op letten?
Een groot waterverbruik bij de teelt hoeft lang niet altijd milieuproblemen te veroorzaken. Voor het verbouwen van een kilo rijst heb je honderden liters water nodig, maar rijst wordt meestal op plekken verbouwd waar dat water ruim voorradig is.
“Bij het maken van een bewuste keus is het dus van belang te letten op het land van herkomst”, aldus Questionmark directeur Charlotte Linnebank. “Sommige producten in Nederlandse supermarkten komen uit landen of gebieden die te kampen hebben met ernstige watertekorten. Denk bijvoorbeeld aan landen als India, Pakistan, Egypte, Marokko, Israël of Californië. Als je die kennis combineert met de vuistregel dat de meeste dierlijke producten meer water verbruiken dan graan producten, en dat graan producten weer meer water verbruiken dan de meeste groente en fruit, ben je weer een stap verder.”
Meer weten
Wil je precies weten wat de impact van een product op het milieu is, kijk dan op de website van Questionmark (www.thequestionmark.org) of scan het product in de app. Meer over het achterliggende onderzoek naar waterverbruik (ook voor consumenten interessant): www.waterfootprint.org