like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hormoonverstoorders in cosmetica veroorzaken vroegere puberteit bij meisjes

Van: op 9 december 2018

cormetica plastic hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders als ftalaten, parabenen en fenolen, die op grote schaal gebruikt worden in cosmetica en verzorgingsproducten, laten de puberteit bij meisjes vroeger beginnen. Dat blijkt uit een Amerikaanse langetermijnstudie bij meisjes en hun moeders.

Ftalaten worden op grote schaal gebruikt in geurproducten zoals deodorant, parfum en zeep. Parabenen zijn een veelgebruikt bewaarmiddel in cosmetica en verzorgingsproducten. Fenolen zoals triclosan en benzophenon-3 worden volop gebruikt in tandpasta, haarspray, zeep en shampoo. Uit een studie in het vaktijdschrift Human Reproduction blijkt dat de stoffen verband houden met een vroegere puberteit bij meisjes.

Fairphone 3_Staring lady

Hormoonverstorend

“Specifiek stelden we vast dat moeders die een hoge concentratie van di-ethylftalaat en triclosan in hun bloed hebben tijdens de zwangerschap, dochters baren die vroeger in de puberteit komen”, zegt Kim Harley, hoogleraar Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Californië, Berkeley. “We zagen dat ook bij meisjes die op hun negende jaar een hoge mate van parabenen in hun lichaam vertonen”

“Dat is belangrijk omdat we al enkele decennia vaststellen dat meisjes steeds vroeger in de puberteit komen”, zegt Harley. “Een van de hypotheses is dat de chemicaliën in het milieu daarbij een rol spelen, en onze bevindingen ondersteunen die piste.”

Een vroegere puberteit bij meisjes verhoogt het risico op mentale gezondheidsproblemen en risicogedrag als tiener. Het verhoogt ook de kans op borst- en eierstokkanker.

Jongens

Voor het onderzoek volgden de wetenschappers 338 moeders tijdens de zwangerschap en hun kinderen van hun geboorte tot de adolescentie. Ook de kinderen leverden urinestalen en hun ontwikkeling werd van 9 tot 13 jaar maandelijks gecontroleerd.

Opvallend is dat 90 procent van de urinestalen concentraties bevatten van alle chemicaliën die werden onderzocht. Alleen al triclosan werd in 73 procent van de stalen gevonden bij de zwangere moeders en bij 69 procent van de negenjarige kinderen.

Vreemd genoeg werd het effect op de puberteit niet vastgesteld bij jongens. Een mogelijk reden daarvoor is dat er andere hormonale mechanismen verbonden zijn met de puberteit bij jongens. Het effect op oestrogenen is mogelijk de reden waarom vooral bij meisjes een verband wordt vastgesteld.

Lees ook: Dit zijn de hormoonverstoorders die onze gezondheid bedreigen

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws