Je huis verwarmen zonder gasrekening? Dat kan, ontdekten twee jonge ondernemers uit Oost-Nederland. Ze bouwden de Solar Freezer, een duurzame energieoplossing waarbij warmte wordt gewonnen uit water. Het systeem werkt al in een eengezinswoning in Lichtenvoorde, waar het sinds ruim anderhalve maand proefdraait, zo meldt de plaatselijke krant Tubantia.
De Solar Freezer is een installatie waarin zonnecollectoren worden gecombineerd met een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. De zak wordt in de kruipruimte van het huis geplaatst en wordt gevuld met water, dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water. Dat koelt af tot min 1 graad en wordt zo in schaafijs omgezet.
Tijdens het proces komt veel energie vrij voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler. Het ijs in de waterzak wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren, waardoor het proces zich kan blijven herhalen.
Het systeem werkt als volgt: Thermodynamische collectoren halen energie uit zon en buitenlucht. In deze collectoren stroomt een vloeistof van -25 die verwarmd wordt door de zon of de buitenlucht. Deze energie wordt opgeslagen in een boiler voor warm tapwater en in een flexibele zak diein de kruipruimte wordt geplaatst, voor verwarming. Een warmtepomp onttrekt de energie uit de zak. Bij een energievraag in een woning blijft dit gebeuren tot het water ijs wordt.
Dat is niet nieuw, inderdaad doet de natuur, en de Eisspeicher dit ook en er werd in de jaren 70-90 ook mee getest. De Solar Freezer is echter re-genererend, de Eisspeicher niet. Hierdoor zijn de volumes kleiner en hoeft er geen grote betonnen tank te worden gebouwd.
De COP van de warmtepomp in dit systeem heeft een jaarlijks gemiddelde van 6. Mid winter ligt dit natuurlijk lager, rond de 5. De andere seizoenen brengen een veel hogere COP van 7 tot 8 met zich mee. De energievraag van de warmtepomp is uiteraard afhankelijk van het gebruik, in de testwoning heeft de 8KW pomp een energievraag van 2000kWh op jaarbasis.
Het systeem is toegespitst op gasbesparing, niet op elektriciteit. Uiteraard gaat die rekening omhoog, maar door de hoge COP en modulerende werking van de warmtepomp verbruikt de warmtepomp in verhouding tot andere erg weinig.
De uitvinders van het Solar Freeze systeem zijn de broers Roderick en Floris Wolters. Zij mochten na hun studie Small Business en International Business op Saxion gebruikmaken van de Tijdelijke Ondernemers Plaats (TOP)-regeling van Kennispark Twente.