like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

In 2017 wordt de duurzame transitie belangrijker dan ooit

Van: op 31 december 2016

woningspeculatie social commons transitieVooruitschrijven naar een nieuw jaar leverde doorgaans een wenshopende projectie van een betere wereld op. Het beeld van die wereld is opgebouwd uit begrippen als eerlijk, samen, bouwen en groen. Wat er zienderogen ontstaat is een wereld waarin het steeds meer gaat om ik, wij (tegenover de rest), destructie, bruin en zwart. Dat laat geen groene ziel onberoerd.

Het duurzame ideaal staat op gespannen voet met de werkelijkheid van de dag. Dat was altijd al zo. Decennia lang hebben we gedacht en gesproken over, en gewerkt aan een toekomst die voor ons maar één richting uit kon gaan: die van een betere wereld voor iedereen.

De krachten die de samenleving van morgen dreigen te gaan vormen malen daar niet om. Open grenzen gaan dicht, debat wordt dictaat, vrijheid wordt gesmoord, angst en geld regeren. Een beetje meer met elke nieuwe aanslag.

Paradoxaal genoeg maken die ontwikkelingen de duurzame transitie belangrijker dan ooit. Hoop is door de hele geschiedenis heen een van de sterkste drijfveren voor mensen geweest. En repressie is altijd eindig gebleken. Niet duurzaam en niet vol te houden.

Dat geeft de transitie perspectief. Bovendien staan repressieve en duurzame krachten niet op het zelfde niveau tegenover elkaar; waar de economische en politieke machten hun spierballen globaal laten rollen kiezen burgers in steden en regio's steeds vaker hun eigen richting. Met vrijwel onbegrensde communicatie zijn ze onderling verbonden en trekken ze samen op. Dat kwam nog niet eerder voor. Het adagium 'verdeel en heers' wordt overtroefd door 'samen houden we stand'. Zoals Amerikaanse burgemeesters al doen.

Alle flitsgeld bij elkaar heeft nog nauwelijks invloed op de echte samenleving. Alle mensen hebben dat wel. Ten slotte zijn wij de 99%. We hebben een inspirerend verhaal dat transitie heet. We hebben antwoorden en we hebben oplossingen die werken. We hebben onze eigen schone energiecoöperaties. We hebben biologische boeren en collectieve stadsakkers. We hebben lokale geldsystemen en we hebben zorgcoöperaties. We delen en we funden samen als crowd. Hoog tijd om dat aan iedereen te laten zien en te horen. Zegt het voort, ook aan Henk en Ingrid. En hou groene moed in 2017!

Peter van Vliet

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Herman schreef:

  Mooi verzonnen ik zie meer in dat er bij jou op dak door energie bedrijven zonnepaneel op dak plaatsen die zei betalen.En kleine vergoeding per jaar aan de bewoner terug geef. Dit geeft een goede impuls van zonnen energie.

 2. henk daalder schreef:

  Nederlandse energie cooperatie gedragen zich contraproductief, door vooral als investerings coordinator op te treden.
  Ze vragen geld aan hun leden, en investeren dat in een BV, vaak samen met banken en andere bedrijven, zoals commerciele windpark exploitanten. Dat lijkt zakelijk en professioneel, maar is een rem op de energietransitie.

  Daardoor worden de cooperatie vaak ook commerciele windpark exploitanten.
  Ze keren winst uit, ipv duurzaamheid.

  Ze zouden veel meer waarde kunnen creeren, door niet te investeren, maar hun leden te helpen met de aankoop van:
  zonnepanelen
  kavels windpark voor eigen gebruik
  kavels zonneweide voro eigengebruik
  warmtepompen voor eigen gebruik
  kavel bodem warmte voor eigen gebruik

  Een huishouden dat en kavel windpark koopt voor eigen gebruik, heeft daar ca 3 cent voordeel van, per kWh, de komende 20 jaar. Zonder SDe subsidie.
  Dat is veel meer dan het financieel rendement voor investeerders.
  En een factor 60 meer dan de 0,05 cent per kWh die vaak in een omgevings fonds gaat.

  De essentie van kopen voor eigen gebruik, is dat het voordeel van de aankoop voor de koper is.
  Daarmee krijgt de energietransitie betekenis voor alle burgers, ipv alleen de 1% idealisten, of de andere 1% rijke mensen

  Duurzaam moet een aantrekkelijk massa consumentenproduct worden. Dat is de energietransitie.
  Voor windparken op het land kan dat, met kavels windpark voro eigen gebruik.
  Maar gebeurt het nog niet, omdat voor investeerders, de overbodige SDE subsidie te aantekkelijk is.

  Een huishouden met een eigen kavel windpark heeft zijn stroom voor de kostprijs, 2 cent per kWh.
  Investeerders krijgen een SDE garantie prijs van 8 cent per kWh
  Daarom roep ik NWEA leden op,om over te stappen op KOOP windparken.

  In de link staat het kostenplaatje

  http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2016/12/nwea-leden-verkoop-die-windpark-plannen-aan-consumenten/

 3. Duurzame Fred schreef:

  Na het lezen van het artikel van Han en Peter, roep ik graag: “Minder,minder, minder.”

  Uiteraard, heb ik het dan niet over vluchtelingen, maar over het gebruik van fossiele energie. Maar ik wil de inmiddels beroemde slotzin, van de man (die altijd graag over Henk en Ingrid heeft) op zijn verkiezingsavond heeft uitgesproken, graag citeren.

  En die slotzin luidt: “Dan gaan we dat regelen.”