Met de nieuwste technieken ontwikkelen studenten van de TU Delft bacteriecellen die zelf een bio-lens produceren. Het DNA van de bacteriecellen is bewerkt zodat de cellen zelf een micro-lens vormen. De lenzen, die bijvoorbeeld voor microscopie kunnen worden gebruikt, kunnen ook zonnecellen in de toekomst efficiënter maken. Met deze bio-lenzen hoopt het team op winst in de internationale studentenwedstrijd ‘iGEM’ (International Genetically Engineered Machine) die van 27 tot 31 oktober plaatsvindt in Boston. Dit is een wedstrijd waar studenten maatschappelijke problemen proberen op te lossen met behulp van synthetische biologie.
Goedkope lenzen
Om een bio-lens te realiseren, wordt het DNA van bacteriecellen bewerkt zodat deze nieuwe proteïnen gaat aanmaken. Het proteïne, zoals een zeespons ze ook produceert, wordt gebruikt om een glaslaagje te maken. Zo vormt de bacteriecel met dit stukje glas de biologische lens. Het is uniek dat de bacteriecellen een lens zelfstandig produceren.
Deze lenzen zijn een stuk milieuvriendelijker dan de huidige microlenzen die gebruikt worden in bijvoorbeeld microscopen. De huidige lenzen worden geproduceerd onder hoge temperaturen, lage druk en in een erg zure omgeving. Ook komen in dit proces chemicaliën vrij. De bio-lenzen van het iGEM studententeam worden bij lagere temperaturen en de standaard luchtdruk gemaakt. Ze zijn beter voor het milieu en goedkoper om te maken, doordat er veel minder energie nodig is om de juiste omstandigheden te bereiken.
Zonnepanelen
Microlenzen kunnen onder andere aangebracht worden op zonnepanelen. Een onderzoeksgroep uit Frankrijk heeft al aangetoond dat de huidige industriële microlenzen de efficiëntie van zonnecellen tot maximaal 50% kan verhogen. Dit komt doordat met deze lenzen meer licht wordt opgevangen op de zonnecellen. Deze microlenzen zijn echter veel te duur om te maken en worden daarom niet op de zonnecellen gebruikt. Met de bio-lenzen van het iGEM team Delft zou dit wel haalbaar kunnen worden. Zij proberen met een laagje van hun cellen de zonnepanelen efficiënter te maken.
De huidige industriële lenzen worden voor diverse toepassingen gebruikt, waaronder microscopie. Met de ontwikkelde bio-lenzen kunnen onderzoekstechnieken voor cellulaire ziekten, zoals hersenziektes, verbeterd worden. De bio-lenzen vormen een verzameling lenzen en kunnen gezamenlijk meer licht opvangen dan één grote lens. Hierdoor zijn details in cellen beter waar te nemen, waardoor deze ziektes ook beter waar te nemen zijn. De methode die het iGEM team gebruikt, kan in de toekomst worden ingezet om goedkope lenzen te produceren. Bijvoorbeeld voor de productie van lenzen voor de fotografie.
300 teams
In Boston neemt het iGEM team van de TU Delft, bestaande uit 10 studenten met diverse studieachtergronden, het op tegen 300 internationale teams uit de hele wereld. iGEM is een wedstrijd om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie: het bewerken van micro-organismen. Op deze manier kan je onder andere bacteriecellen een speciale functie geven. Zo kunnen bacteriecellen bijvoorbeeld door middel van een elektrisch signaal aan te laten geven of er wel of niet een landmijn op een stuk grond ligt, zoals het Delftse iGEM team van 2014 liet zien.
Winst 2015
Vorig jaar viel het Delftse team flink in de prijzen. Met hun project “Biolinker”, een 3D printer van K’NEX waarmee laagjes bacteriën geprint kunnen worden, wonnen zij de overall prijs en waren ze het beste team van de wereld. Daarnaast wonnen ze nog drie extra prijzen: beste hardware project, beste wiki (website) en best ‘applied design’. Dit jaar hoopt het iGEM team weer te winnen met de eerste bio-lens.