De energie voor dit eivormige woninkje komt van zon en wind. Het huisje vangt en filtert regenwater en heeft zelfs een kitchenette die kan worden gebruikt om een warme maaltijd te bereiden. Wat het niet heeft: aansluitingen op het energie- en waternet.
Off-grid leven (zonder aansluiting elektriciteit, gas en/of water) doe je niet zomaar. Zo moet je eerst aan vrienden en familieleden uitleggen waarom je buiten de samenleving en vredig in de natuur wilt leven. Ten tweede zijn er de logistieke uitdagingen: hoe kun je eigenlijk overleven op een planeet met wisselende weersomstandigheden, terwijl je druk bent om in je basisbehoeften te voorzien: stromend water, een toilet, en natuurlijk een plaats om te koken. Dit ingenieuze, kleine, ei-huis is de oplossing voor al deze problemen. De mogelijkheden van deze Ecocapsule overtreffen alle off-grid woningen tot nu toe.
Nice Architects uit Bratislava ontwierpen de Ecocapsule in de afgelopen zeven jaar, een micro-schuilplaats met verschillende duurzame opties. De capsule is makkelijk te verplaatsen en maakt gebruik van zonne- en windenergie. Daarnaast vangt de capsule regenwater op en filtert dit. Er zit zelfs een kleine kitchenette in om een warme maaltijd te maken.
De eivormige capsule is 4,5 meter lang, 2,4 m breed en 2,5 meter hoog. De totale bruikbare vloeroppervlakte bedraagt 8 m2. Voldoende ruimte, zeggen de ontwerpers, voor twee volwassenen om comfortabel te leven. Het huis, dat een kleine voetafdruk heeft, bezit een opklapbed, twee grote ramen die open en dicht kunnen, een gecombineerde werk-eethoek, douche en toilet, opslagruimte en een ingebouwde keuken met stromend water.
De ingebouwde 750W windturbine en 2,6 m2 hoog rendement zonnecellen (600W output) voorzien de Ecocapsule van energie. Het dubbele energiesysteem en een accu met een hoge opslagcapaciteit (9.744Wh) zorgen ervoor dat de ronde schelp altijd energie heeft, zelfs als er geen zon of wind is. Het high-tech onderkomen maakt optimaal gebruik van al het regenwater. Een Ecocapsule weegt ongeveer 1.500 kilogram en past in een standaard zeecontainer.
Potentiële kopers moeten nog even geduld hebben: de Ecocapsule is nog niet te koop. Op dit moment bestaat er alleen een functioneel prototype. Binnen afzienbare tijd zijn de eerste Ecocapsules te bestellen via Nice Architects. De eerste leveringen staan halverwege 2016 gepland.
Misschien kan de Ecocapsule ook een duurzame oplossing zijn voor mensen die op dit moment geen veilig thuis hebben?