Bernie Sanders"De groei van terrorisme hangt direct samen met klimaatverandering. En als we niet snel gaan samenwerken, vechten landen elkaar de wereld uit om het schaarse water en de beperkte stukken land die nog geschikt zijn om voedsel op te verbouwen."

Bernie Sanders is Amerikaans politicus en een van de twee senatoren voor Vermont. Sanders is een onafhankelijke senator die als presidentskandidaat  aangesloten is bij de Democratische partij.

Tijdens het Amerikaanse presidentiële debat van zaterdag 14 november sprak Bernie Sanders over terrorisme. "De klimaatverandering en de groei van het terrorisme hangen nauw samen", zei Sanders tijdens het debat op zaterdag.

Terwijl zijn uitspraken werden aangevallen door zijn Republikeinse tegenstanders, verkondigt het Pentagon al 12 jaar lang dat de klimaatverandering een bedreiging is voor de nationale veiligheid. De redenering is simpel: schaarste leidt tot conflicten.

Als de planeet blijft opwarmen, verdwijnt landbouwgrond in ontwikkelingslanden, met name in het Midden-Oosten. De stijging van de temperatuur, de droogte en de voedseltekorten die hieruit voortkomen zorgen voor minder inkomen uit landbouw , waardoor gemakkelijk en zonder waarschuwing conflicten kunnen ontstaan.

De afgelopen zomer heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie een rapport uitgebracht waarin wordt gewaarschuwd voor het verband tussen klimaatverandering en de bedreiging van de veiligheid. In het rapport staat dat de opwarming van de planeet ontwikkelingslanden berooft van inkomsten, waardoor regeringen de druk voelen om nog langer basisdiensten voor hun burgers te kunnen realiseren. Omdat ze niet voldoende middelen ter beschikking hebben, zijn meer conflicten en opstanden het waarschijnlijke gevolg.

De parallellen tussen de situatie die het verslag van de regering beschrijft en de situatie in Syrië zijn opvallend. De ergste droogte ooit gemeten in het Midden-Oosten heeft instabiliteit gecreëerd voor de boeren en bedreigt de voedselvoorziening. Tegelijkertijd heeft de regering in het hele land moeite om de macht in handen te houden tegenover de militante groepen en zijn miljoenen Syriërs hun vaderland ontvlucht.

Op Mother Jones zegt de directeur van de National Intelligence James Clapper: ' Zo zorgen extreem weer, klimaatverandering en overheidsmaatregelen betreffende voedsel en water voor humanitaire crises en vergroten ze het risico op een instabiele situatie.' Het ministerie van Defensie zegt dat de klimaatverandering ‘directe risico’s vormt voor de Amerikaanse nationale veiligheid' en terrorisme kan verergeren. Er is ook substantieel bewijs dat de droogte die het gevolg is van de klimaatverandering een medeoorzaak is van de Syrische burgeroorlog." Vermenigvuldig de Syrische exodus eens een paar honderd maal.

Het eerste rapport van het ministerie van Defensie waarin klimaatverandering werd genoemd als een bedreiging voor de nationale veiligheid - uitgegeven in 2003 – sprak grotendeels tegen dovemansoren. Maar dat ministeriële rapport schilderde het probleem als iets dat zou gebeuren in de toekomst, niet iets dat problemen op korte termijn zou veroorzaken. Wat ze echter hebben onderschat zijn onze voortdurende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, stijgende emissies, en de snelheid waarmee de aarde opwarmt en extreme weersomstandigheden veroorzaakt.

Op dit moment probeert heel Europa uit te vinden hoe om te gaan met een paar miljoen vluchtelingen uit Syrië. Wat gaat er wel niet gebeuren als 650 miljoen mensen over de hele planeet vluchten door de stijgende zeespiegel?

Bernie Sanders heeft volkomen gelijk: klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid, niet alleen voor de Verenigde Staten, maar voor elk land op aarde. De vraag is alleen wie het voortouw neemt om het probleem op te lossen.

Lees ook dit nieuwe blog van Scientists for Global Responsibility

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws