AVG Toestemmingen
Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.
Privacy verklaring
|
Sluiten
Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf
/in Inzicht/door Huib StamDe voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier.
Hoe redden we het klimaat, met revolutie of met rantsoen?
/in Inzicht/door Jac NijssenWe hebben klimaatverandering zo ver uit de hand laten lopen dat drastisch ingrijpen onvermijdelijk is, betoogt Jac Nijssen. Een grote en groeiende groep klimaatintellectuelen staat klaar om het stuur te grijpen. Maar de haalbaarheid van de noodzakelijke transitie wordt zwaar overschat. De huidige onmachtige governance handhaven en de samenleving in hoog tempo uitstootloos maken zijn niet te combineren. De keuze die overblijft is die tussen revolutie of rantsoen.
Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons
/in Inzicht/door Huib StamDe grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.
Willen we wel democratie?
/in Inzicht/door Peter van VlietDe schok van de Amerikaanse verkiezingen zal nog lang nadreunen. Behalve de verklaringen over de uitslag die nu over elkaar heen rollen kunnen we ons een veel fundamentelere vraag stellen, namelijk: Willen we wel democratie?
Hoe GLB en EU subsidies voor rijke boeren het landschap slopen
/in Inzicht/door redactieOveral waar je kijkt is de Europese natuur bedreigd en het GLB en subsidies zijn daar mede oorzaak van. Sinds decennia is het verhaal van de natuur er een van scherpe achteruitgang, ondanks verbeteringen in luchtkwaliteit, minder industriële vervuiling en minder rioolafval.
Als de hoop in je hoofd is verdwenen
/in Inzicht/door Peter van VlietHoop moet. Hoop doet goed. Politici, zakenmensen en zelfs klimaatactivisten blijven het drammen, maar onderzoek laat zien dat mensen die zich zorgen maken eerder samen in actie komen.
Brengt een einde van het coalitiesysteem het vertrouwen in de politiek terug?
/in Inzicht/door GastauteurHet coalitiesysteem leidt tot veel problemen en onvrede: formaties duren lang en het resultaat is vaak zeer wankel, waardoor het vertrouwen in de politiek daalt. Maar is er een goed alternatief?
Waarom duurzaam vis kweken op land de vis en het voedselsysteem niet helpt
/in Inzicht/door Huib StamWe eten steeds meer vis. Om die honger te stillen werd de zee zwaar overbevist en is de helft van de vis op ons bord inmiddels gekweekt. Met gevolgen.
Nieuwe langetermijn verkenning CPB schiet fundamenteel te kort
/in Inzicht/door redactieDe toekomstscenario’s van het CPB laten klimaatverandering vrijwel onbelicht, waardoor de uitkomsten zo goed als onbruikbaar zijn. Duurzaamnieuws voegde een beeld toe dat kan ontstaan als we de huidige regering haar gang laten gaan.
Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet
/in Inzicht/door Huib StamVoedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
Milieu-activisten in de frontlinie: “Wanneer stopt onrecht in naam van ontwikkeling?”
/in Inzicht/door IPSDe “groene” omwenteling ontkent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma.
Koeienstront als politiek probleem
/in Inzicht/door Huib StamDe oplossingen om Nederland van het stikstofslot te halen zijn duidelijk. Maar het politieke klimaat is nog nooit zo ongunstig geweest als onder radicaalrechts, dat zo bruin als koeienstront is.
Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
Schoof en Co: iedereen verliest
/in Inzicht/door Peter van VlietPremier Schoof en zijn kongsi hebben eindelijk een regeerprogramma geproduceerd. Daarover ontstond – natuurlijk – meteen de nodige commotie. Want iedereen verliest.
Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?
/in Inzicht/door Jac NijssenOndanks alle voornemens en beloften is nog steeds niemand in staat gebleken om de klimaatproblemen op te lossen. Dat komt door de dwangmatige behoefte aan meer energie, denkt Jac Nijsen. Het is een verslaving die het klimaatdenken met zware ankers op zijn plek vastlegt. Hij ging op zoek naar die ankers. Neem er even de tijd voor (een kwartiertje).