like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

RSSInzicht

Kweekvis duurzamer dan gedacht

Van: op 4 augustus 2020

Dankzij plantaardig visvoer en de nieuwe ‘eFIFO’ methode, komt de ratio van de viskweek op 1:3 tot 1:4 – één kilo vis erin, drie tot vier kilo vis eruit.

 

Permacultuur, wat is dat nu eigenlijk?

Van: op 4 augustus 2020

Permacultuur gaat over landbouw. Het grootste probleem van de huidige landbouw is het enorme verbruik van fossiele brandstoffen als olie en aardgas. Voor elke calorie output aan voedsel die er geproduceerd wordt zijn er 10 tot 100 caloriën aan fossiele brandstof aan input nodig. Met het schaarser en daarmee duurder worden van fossiele brandstoffen is […]

 

Bossen, de longen van de aarde?

Van: op 2 augustus 2020

Het vastleggen van koolstof in veen is niet voorbehouden aan bossen. Ook andere vegetatietypen kunnen hier aan bijdragen.

 

Naar een economie van en voor mensen 

Van: op 28 juli 2020

In de economie gaat het vaak over mensen als productie-eenheden. Menselijk kapitaal. Vervangbaar. Menselijke waardigheid telt dan niet.

 

Kiezen tussen geld en gezondheid 

Van: op 25 juli 2020

De keus tussen gezondheid en economie maakten we helemaal niet na ethisch, moreel of verstandelijke afwegingen, maar gewoon uit pure doodsangst.

 

De laatste ontwikkelingen rond het Wuhan coronavirus en COVID-19

Van: op 25 juli 2020

Het Wuhan coronavirus is mogelijk afkomstig uit een laboratorium in de stad Wuhan, dat onderdeel uitmaakt van een geheim programma voor biologische wapens.

 

Experimenten met coronavirus al in 2013 afgewezen, nieuwe risico’s in beeld

Van: op 24 juli 2020

Al acht jaar geleden experimenteerden wetenschappers met voorlopers van het huidige coronavirus om de werking ervan op de menselijke luchtwegen versterken.

 

Pas op: zonnecrème kruipt ook onder je huid

Van: op 23 juli 2020

Zonbeschermingsmiddelen zoals zonnecrème bevatten actieve ingrediënten die in het lichaam worden opgenomen. Soms kunnen ze dagen of weken blijven hangen.

 

Coronavirus in lab ontstaan: de onderbouwing van Sørensen

Van: op 19 juli 2020

In het artikel laten Sørensen en zijn co-auteurs zien hoe zij denken dat het coronavirus is geëvolueerd door experimenten in laboratoria.

 

Waarom de oorsprong van corona belangrijk is voor duurzaamheid

Van: op 19 juli 2020

De coronacrisis gaat volgende generaties beperken in hun ontwikkeling. Dat maakt onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus relevant voor duurzaamheid.

 

Klimaatdoelen onhaalbaar zonder stimulering alle duurzame transitiebrandstoffen

Van: op 17 juli 2020

Voldoende reducties in CO2 emissies zijn alleen haalbaar wanneer, naast de voorkeurstechnieken, gebruik gemaakt wordt van transitiebrandstoffen.

 

Alles neemt toe, behalve het vertrouwen

Van: op 14 juli 2020

Als het zoekgedrag op Google een voorspellende waarde heeft kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Maar het vertrouwen valt in een zwart gat.

 

Onderzoeker Sørensen 90 procent zeker dat coronavirus uit lab komt

Van: op 12 juli 2020

De Noorse viroloog Birger Sørensen en zijn collega’s geloven dat het coronavirus bepaalde eigenschappen heeft die niet van nature zouden zijn ontstaan.

 

Warmtewet 2.0: hoe gaat Nederland de warmtetransitie vormgeven?

Van: op 8 juli 2020

Met een nieuwe Warmtewet (de ‘Warmtewet 2’) wil men warmtenetten beter reguleren, verduurzamen en de uitbreiding stimuleren.

 

Alle peilingen op een rij voor de tweede kamerverkiezingen 2021

Van: op 8 juli 2020

Deze pagina zet de belangrijkste polls en peilresultaten van alle peilingen voor de tweede kamerverkiezingen 2021 op een rij.

 

Alle stemwijzers, kieswijzers en partijprogramma’s voor de Tweede Kamer verkiezingen 2021

Van: op 7 juli 2020

Op 17 maart 2021 worden de volgende parlementsverkiezingen gehouden. Dat worden andere verkiezingen dan anders, in de nasleep van de coronacrisis.

 

PBL op de vingers getikt over conclusies biomassa

Van: op 7 juli 2020

Het PBL-rapport ‘Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa’ kwam niet met duidelijke conclusies; teveel verschillende meningen.

 

Herstel na COVID soms zwaarder dan ziekte zelf

Van: op 4 juli 2020

Nu de corona pandemie een paar maanden onderweg is, komen ook de eerste ervaringen los van mensen die geïnfecteerd zijn geraakt en moeten herstellen.

 

Gaan rechters het klimaat redden?

Van: op 30 juni 2020

De succesvolle Klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse staat heeft in diverse landen navolging gekregen. Redden rechters het klimaat?

 

Hoe ontbossing ons met steeds weer nieuwe virussen opzadelt

Van: op 30 juni 2020

Bij onderzoek naar virussen die overspringen van dieren naar mensen, blijken ontbossing en fragmentatie van tropische wouden steeds weer een rol te spelen.

 

De EU faalt, maar moet toch blijven

Van: op 28 juni 2020

De crisis heeft het onderscheid tussen nationalisme en globalisme bij burgers door elkaar gehusseld. Duurzaamheid dreigt daarbij tussen de wielen te komen.

 

Ook wetenschap concludeert: groene groei is illusie

Van: op 21 juni 2020

Technologie alleen zal niet volstaan voor duurzaamheid, we hebben ook verregaande veranderingen nodig van onze levensstijl. En groene groei is een mythe.

 

Zal de wereld na Corona veranderen?

Van: op 12 juni 2020

Als we na corona de draad weer oppakken, zoals het er nu naar uitziet, zal het klimaat verder veranderen en wordt het nog heel erg heet onder onze voeten.  

 

Wereldeconomie kwetsbaar voor crash in oliesector

Van: op 9 juni 2020

De dalende vraag naar fossiele brandstoffen en het stijgende investeringsrisico kunnen de waarde van de reserves met bijna tweederde verlagen.

 

Massaal uitsterven van soorten gaat steeds sneller

Van: op 2 juni 2020

De zogenaamde zesde uitstervingsgolf vertraagt niet, diersoorten sterven nog sneller uit dan tot nog toe werd aangenomen.