Misschien heb je er nooit zoveel over nagedacht. Maar alleen in Amerika zijn er ruim 45 miljoen (!) mensen die lenzen gebruiken. En ook in Nederland draagt een aanzienlijk deel van de bevolking lenzen. Een vraag die dan gesteld moet worden: zijn lenzen goed of slecht voor het milieu.
Afval van verschillende soorten lenzen
Er zijn grofweg drie soorten lenzen: daglenzen, lenzen die je tot twee weken kunt gebruiken en maandlenzen. Daglenzen worden dagelijks vervangen voor nieuwe. De oude worden dan weggegooid en dat levert afval op. Maandlenzen zijn het beste als je kijkt naar de hoeveelheid afval die de lenzen opleveren. Je gooit dan maar 24 lenzen weg per jaar, terwijl je er anders 104 per jaar weggooit.
Hoe gooi je de lenzen weg?
Lenzen horen bij het plastic afval. Maar veel mensen denken dat er glas zit in lenzen. Daarom komen ze vaak in het ongesorteerde afval terecht. Dat is op zich niet zo erg, want dan worden ze verbrand. Een veel groter probleem is dat veel mensen hun lenzen wegspoelen door de gootsteen of de wc. Dan komen de lenzen in het rioolwater terecht. De lenzen worden opgevangen door het filter in de waterzuiveringsinstallatie. Daar blijven ze dan een poosje liggen. Omdat de lenzen van zacht materiaal zijn gemaakt, beginnen ze uit elkaar te vallen. Ze vormen microplastics, die meespoelen met het schone water. Zo kunnen die microplastics uit lenzen uiteindelijk jouw drinkwater of douchewater vervuilen.
Lenzen beter weggooien
Gelukkig beginnen aanbieders van lenzen langzaam het probleem te onderkennen. Het lijkt niet echt een grote ramp, want lenzen zijn heel klein en vervuilen dus maar weinig. Totdat je bedenkt dat er in Nederland elk jaar meer dan 50.000 kg lenzen worden weggegooid! Een deel daarvan komt in het water en vormt daar microplastics. Tijd om er wat aan te doen: de lenzen moeten op de juiste manier worden weggegooid. Dat gaat gelukkig steeds beter. Mensen worden zich bewust van de gevaren voor het milieu en gooien de lenzen op de goede manier weg. Overigens geldt dit ook voor het proberen te verminderen van de hoeveelheid plastic afval en het goed scheiden ervan.
Wat is duurzamer: bril of contactlens?
Als je slechte ogen hebt, heb je geen keuze. Je moet er iets aan doen door middel van een bril of contactlenzen. Welke van deze twee is beter voor het milieu? In eerste instantie denk je misschien dat een bril beter zou zijn voor het milieu. Toch is dat niet zo: lenzen zijn de beste optie, daarna volgen pas de brillen. Hoe dat komt?
- Een bril moet gemaakt worden van glas, fiberglas, plastic of metaal. Het vervaardigen kost relatief veel materiaal en moet gebeuren onder zeer hoge temperaturen. Dat levert vervuiling op.
- Gemiddeld gaat een bril twee jaar mee. Bovendien hebben de meeste brillendragers twee brillen: een gewone bril en een zonnebril op sterkte. Gemiddeld worden er dus twee brillen per jaar weggegooid.
- Het recyclen van een weggegooide bril is moeilijk. Het glas kan omgesmolten worden, maar het montuur bestaat uit verschillende materialen.
Hoewel je dus met lenzen vaker afval produceert, produceer je relatief gezien niet eens zoveel meer afval dan een brillendrager. Wanneer je je contactlenzen op de juiste manier weggooit, kan het afval op een gemakkelijke manier worden vernietigd. Een bril is wat dat betreft dus een iets minder duurzame optie.
Als je vanuit het standpunt van duurzaamheid kijkt naar lenzen en brillen, zijn lenzen de betere keuze. Wel is het dan belangrijk dat je kiest voor een zo duurzaam mogelijke vorm van lenzen, bijvoorbeeld maandlenzen. Verder moet je de lenzen netjes scheiden bij het plastic afval en ze zeker niet in het riool spoelen! Dan heb je de meest duurzame optie om goed te kunnen zien.