like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Met deze zeven tips gebruik je minder plastic  

Van: op 24 november 2019

Veel mensen willen duurzamer leven, maar in de praktijk is dit best lastig. Met het vliegtuig naar je vakantiehuis Andalusie is bijvoorbeeld een stuk aantrekkelijker dan de trein pakken. 

Om de wereld duurzamer te maken moet je je gedrag veranderen en dat is natuurlijk niet eenvoudig. Ben je gewend om elk weekend een wijntje uit je wijnkoelkast inbouw te pakken en wil je dat ritueel onderbreken dan is dat ook moeilijk. Een mens is nou eenmaal een gewoontedier. Toch zijn er wel zaken die je eenvoudig anders kan aanpakken qua duurzaamheid. Wij geven je een aantal tips.

  1. Neem een boodschappentasje mee in je tas 

Heb je thuis nog genoeg plastic tasjes te liggen of heb je een linnen tas? Stop er een in je laptoptas 15 inch of handtas. Zo hoef je bij de kassa niet nog eens een plastic tasje te vragen.

  1. Hergebruik glas en plastic 

Glazen potten en flessen kun je prima opnieuw gebruiken. Droge producten zoals pasta en rijst kun je hier in opslaan, maar ook kliekjes die je over hebt. Dat geldt ook voor plastic verpakkingen zoals bijvoorbeeld ijsbakjes. Prima om overgebleven voedsel in te bewaren.

  1. Sla groot in 

Ben je in de supermarkt en twijfel je hoeveel rijst je mee gaat nemen. Niet meer doen. Koop producten zoals rijst, pasta en havermout in grote hoeveelheden. Klinkt misschien raar, maar hoe groter de hoeveelheid, hoe minder verpakking in verhouding nodig is. Je moet ze anders namelijk vaker kopen. Producten die je dus vaak gebruikt groot inslaan.

  1. Kies onverpakt producten

Koop je bananen doe er dan geen plastic zakje omheen, is helemaal niet nodig. Niet iedere winkel verkoopt plasticvrij groente- en fruit, maar komkommers en courgette zijn prima houdbaar zonder plastic. Let er eens op in welke supermarkten geen plastic hiervoor wordt gebruikt en kies die.

  1. Laat je niet verleiden 

Heb je echt die drie losse repen nodig die in de reclame zijn? Nee, als je duurzaam wilt zijn kun je beter meteen een heel groot pak kopen. Net zoals die kant en klare maaltijd die in zes onderdelen in de winkel ligt, laat hem links liggen en maak zelf iets eenvoudigs klaar. Goed nadenken.

  1. Kies karton in plaats van plastic 

Heel veel producten worden in verschillende materialen aangeboden. Zo heb je bijvoorbeeld pasta in plastic zakken, maar ook in karton. Kies in die gevallen voor karton, want dat is duurzamer. Maar ook bij producten waar je misschien niet zo bij stilstaat moet je opletten. Tegenwoordig zijn er schoonmaakmiddelen van duurzamere merken en die zijn verkrijgbaar in gerecycled plastic.

  1. Eigen beker of sap 

Laat die wegwerpbekertjes op je kantoor staan en neem je eigen beker mee. Ben je veel onderweg koop dan een goede afsluitbare beker of waterfles. Hou je van de sapjes die ze in plastic flesjes in de supermarkt aanbieden? Maak ze zelf. Koop uiteraard onverpakt fruit en blenderen maar!

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws