Het lijkt of iedereen het erover heeft in 2019: je huis optimaal isoleren voor dat je van het gas af gaat. Want aan warmte die je niet verliest hoef je geen energie te besteden. Dat is je eerste besparing.
Heb jij een huis dat gebouwd is tussen 1930 en 1970? Dan heb je vermoedelijk een spouw. Deze lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur kan je laten isoleren. Daarmee bespaar je energie. Veel energie. Je bespaart wel 20% per jaar op je energie rekening! En als je het niet om het geld doet, doe het dan voor een duurzame toekomst.
Spouwmuren isoleren is een van de meest makkelijke en snel geregelde manieren om energie te besparen. De spouw wordt vol geblazen met isolatiematerialen als supafil (glaswol) of eps parels. Je hebt er weinig rotzooi van en het is binnen 1 dag uitgevoerd.
Waar moet je op letten bij spouwmuurisolatie?
Niet zomaar alle spouwmuren kunnen geïsoleerd worden. Laat daarom altijd een gespecialiseerde aannemer of isolatiebedrijf naar de muren kijken om te zien of deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast is een inspectie van de buitengevel van belang als u een betrouwbare offerte wilt ontvangen.
- De spouwmuur is nog niet van isolatie voorzien. Het is alleen mogelijk om in niet-geïsoleerde spouwmuren isolatiemateriaal aan te brengen. Tussen 1920 en 1975 werden spouwmuren altijd zonder isolatie opgetrokken, naderhand is een deel van deze woning al geïsoleerd. Woningen gebouwd tussen 1976 en 1988 werden gelijk geïsoleerd, ook in de spouw. Van deze spouwmuren kan de isolatie echter wél verder verbeterd worden. Heeft u een woning die gebouwd is vanaf 1989 dan is deze doorgaans al voorzien van prima gevelisolatie.
- Kijk of de spouw schoon is. Er mogen geen puin en cementresten in de spouw aanwezig zijn. Hier kan namelijk geen isolatiemateriaal aangebracht worden. Spouwmuren die niet schoon zijn en toch geïsoleerd worden krijgen vaak zogenoemde ‘koudebruggen’ welke op hun beurt voor vochtproblemen kunnen zorgen. Laat dit zeker door de aannemer vooraf goed nakijken.
- Voegwerk moet goed zijn. Je wil niet dat er regenwater in uw nieuw geïsoleerde spouwmuur terecht komt. Verzeker jezelf ervan dat het voegwerk maar ook de waterkering rondom de kozijnen, de goten en het dak in orde zijn. Regenwater dat in de spouwmuur terecht komt kan niet weg en geeft vochtproblemen in huis.
- Let op de ventilatie van de kruipruimte. Ventilatie gebeurt vaak via de spouwmuur. Houdt er rekening mee dat de aannemer nieuwe ventilatiekanalen maakt voor de kruipruimte na het isoleren van de spouwmuur.
Subsidie isolatie
De kosten van het isoleren van spouwmuren kunnen erg uiteenlopen. Ze hangen sterk af van de woning. Maar de overheid geeft een prima isolatie subsidie op verschillende vormen van isolatie, die ervoor zorgen dat de kosten betaalbaar blijven en op een redelijke termijn kunnen worden terugverdiend.