like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Japan ligt weer vol op Fukushima – koers

Van: op 30 maart 2015

fukushimaDe Japanse overheid en de nucleaire sector in het land hebben weinig opgestoken van de ramp in Fukushima. Dat blijkt uit een reportage van Jim Green in The Ecologist. De rechtse regering van premier Shinzo Abe heeft de atoombeweging weer helemaal terug in het zadel geholpen.

Op dit moment liggen alle 48 kernreactoren in Japan nog stil, maar op de 5 tot 7 oudste na, zullen ze binnenkort weer worden opgestart. De Japanse bevolking is in meerderheid tegen kernenergie, maar na de verkiezingen van december 2012 heeft de regering de mening van de bevolking opzij geschoven. Dat ging gepaard met perscensuur, het verwijderen van critici uit het energie-planningcomité en met het verstrekken van gratis leningen aan Tepco, de eigenaar van de reactoren in Fukushima. Bovendien betaalde de overheid een deel van de herstelkosten, waartoe Tepco eerder was veroordeeld.

Fairphone 3_Staring lady

Volgens professor Yotaro Hatamura, die voorzitter was van het onderzoekspanel dat de ramp in Fukushima moest onderzoeken, heeft Japan niets geleerd van het ongeval, en kan er zo weer een vergelijkbare ramp gebeuren.

Lees de hele reportage in The Ecologist

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dirk schreef:

    Boycotten die hap