Je huis verduurzamen is geen eenvoudige opgave. Zeker woningen die voor de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn gebouwd, zijn dringend toe aan verduurzaming. Ze zijn meestal niet of beperkt geïsoleerd en vrijwel altijd afhankelijk van gas voor hun verwarming. Maar hoe kun je je huis eigenlijk duurzamer maken? En zijn er ook tips om dat sneller, beter of goedkoper te kunnen realiseren? Hier vind je 5 tips om je woning te verduurzamen.
1. Check voor subsidies
Vaak zijn de kosten van verduurzaming een struikelblok. Het is best duur om je woning te laten isoleren of om een andere verwarmingsinstallatie te nemen. Gelukkig heeft de overheid verscheidene subsidie-mogelijkheden beschikbaar gesteld. Zo kun je sinds kort weer subsidie krijgen wanneer je je woning isoleert. Verder kun je ook subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een warmtepomp, biomassaketel of andere duurzame verwarmingsbron.
2. Begin met je muren isoleren
De muren zijn de belangrijkste plekken waar je warmte door verliest. Vooral in de leefruimtes als de keuken en de woonkamer is het extra belangrijk dat je kiest voor muurisolatie. Gevelisolatie is een praktische keuze om je huis rondom te voorzien van een extra isolatielaag. Zo voorkom je behoorlijk veel warmteverlies. Bovendien is gevelisolatie relatief goedkoop en kun je er op efficiënte manier een groot deel van je huis mee isoleren.
3. Vloeren en dak isoleren
Na de muren kijk je naar de vloer en het dak. De vloer is meestal niet direct noodzakelijk, maar vloerisolatie kan wel helpen om optrekkende kou te verminderen. Dakisolatie is ook erg belangrijk: je voorkomt dat er in de zomer teveel warmte binnenkomt en in de winter dat er teveel warmte verdwijnt. Dakisolatie kan je veel geld besparen, omdat warme lucht opstijgt naar boven in het huis.
4. Controleer je ramen en deuren
Je huis verduurzamen doe je vooral door het energieverlies te beperken. Je ramen en deuren zijn plekken waar je al snel veel onnodig energieverlies hebt. Deuren kun je voorzien van tochtstrips of je vervangt ze door deuren die goed isoleren. De ramen kun je voorzien van voorzetramen, maar vaak is het beter om de ramen te vervangen. Heb je nu nog goede houten kozijnen? Dan hoef je die niet perse te vervangen, want houten kozijnen isoleren maar iets minder dan kunststof. Er is wel een groot verschil met aluminium kozijnen, dus die kun je beter wel vervangen.
5. Let op goede ventilatie
Hoe duurzaam je ook wilt wonen, ventilatie is een absolute must! Dat heeft meerdere redenen:
- Met goede isolatie heb je geen luchtstroming meer in huis. Maar dat zorgt er ook voor dat het sneller bedompt en onfris wordt.
- Stilstaande lucht zorgt voor meer stof en schimmeldeeltjes in de lucht en dat is ongezond.
- Met beperkte ventilatie zul je veel sneller last krijgen van schimmel, omdat de lucht verzadigd raakt van vocht. Je zweet bijvoorbeeld per persoon al snel meer dan 1 liter (!) per dag.
Je moet dus zorgen voor goede ventilatie om te zorgen voor gezonde leefomstandigheden. Je kunt dan kiezen voor mechanische ventilatie met warmteterugwinning zodat je weinig energie verliest en toch kunt genieten van frisse lucht in huis.
Je huis verduurzamen begint meestal bij goede isolatie. Pas daarna heeft het zin om andere maatregelen te nemen om je woning duurzamer te maken. Een warmtepomp is bijvoorbeeld pas rendabel als je huis eerst goed geïsoleerd is. Anders heeft het gewoon weinig zin om over te stappen. Wil je dus je huis verduurzamen? Dan zijn deze 5 tips een goed startpunt om ermee te beginnen. Denk er ook aan dat je, naast je woning, ook je tuin duurzaam kunt maken.