Steeds vaker worden we gestimuleerd om duurzamer te leven. Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. De kleinste aanpassingen in je levensstijl kunnen al zorgen dat jij jouw steentje bijdraagt aan een duurzame samenleving. In dit artikel geven we je tips hoe je jouw tuin duurzaam kan maken.
Zelf je groenten en fruit kweken
Het kweken van je eigen groenten en fruit in een moestuintje kan het begin zijn van jouw duurzame tuin. Het is namelijk een duurzamere optie dan het kopen van deze producten in de supermarkt. Het eten hoeft niet te worden getransporteerd naar de winkel en tijdens het kweken worden er geen chemische middelen gebruikt. Naast dat het kweken van groenten en fruit erg duurzaam is, is het natuurlijk ook erg leuk!
Tuinbeestjes en insecten
In een duurzame tuin draait alles om het milieu. Goed zijn voor het milieu betekent ook het denken aan de dieren die onmisbaar zijn in het ecosysteem. Verwelkom vogeltjes in je tuin door regelmatig voedsel op te hangen in een mezenbol en plant nectarrijke bloemen die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.
Duurzame tuinmeubelen
Een belangrijk aspect van een duurzame tuin zijn de materialen die in tuinhuizen en tuinmeubelen gebruikt worden. Het is belangrijk dat de meubels gemaakt zijn van duurzame materialen. Duurzame materialen staan erom bekend dat ze relatief lang mee gaan, niet chemisch worden bewerkt, lokaal geproduceerd worden en eventueel te recyclen zijn. Het is voor veel mensen moeilijk om te zien welke tuinhuizen en tuinmeubelen gemaakt zijn van duurzame materialen. Toch zijn de tuinmeubelen die gemaakt zijn van duurzame materialen te onderscheiden door de keurmerken die op de meubels staan. Er bestaan verschillende keurmerken die laten zien dat het materiaal op een verantwoordelijke wijze is verzameld.
Denk aan energiebesparing
Tegenwoordig zien we dat er steeds vaker elektrische machines worden gebruikt om de tuin te onderhouden, maar is dit wel echt nodig? Veel klusjes kunnen makkelijk met handwerk worden opgelost. Gebruik een traditionele grasmaaier of heggenschaar om je tuin te onderhouden.
Naast dit is het ook belangrijk om je tuin te verlichten met energiezuinige verlichting. LED verlichting is de meest duurzame optie als het gaat om tuinverlichting. Er is een groot aanbod aan LED verlichting op de markt. Over het algemeen gebruikt LED verlichting tot 80% minder energie als de traditionele verlichtingen. Op kort termijn kan LED verlichting een flinke investering zijn, maar op lang termijn is het uiteindelijk toch een voordelige, duurzame oplossing.
Hergebruik het regenwater
Het is eigenlijk zonde dat de meeste mensen al het regenwater in de grond te laten verdwijnen. We kunnen het beter opvangen om later te gebruiken voor de bewatering van de tuin. Veel planten en bomen groeien namelijk ook beter door regenwater als door leidingwater. Het regenwater kan je opvangen in een regenton of andere bak waar veel water in past. Vervolgens kun je door met hulp van een pompsysteem het regenwater gebruiken om de planten te besproeien.
Wil je ook jouw steentje bijdragen aan een duurzame samenleving? Begin bij het omtoveren van jouw tuin in een duurzame plek!