Je huis energiezuinig maken vergt een flinke investering. Er zijn echter interessante mogelijkheden om verduurzaming te financieren met een hypotheek. Je profiteert tevens van de lage hypotheekrente van dit moment.
Investering betaalt zich dubbel terug
Je huis energiezuinig maken vergt een flinke investering. Die betaalt zich echter dubbel terug. Energiebesparende maatregelen zorgen namelijk voor een blijvend lage energierekening. Daarnaast komt de investering ten goede aan je woningwaarde.
Spaargeld staat nog altijd op nummer 1 als het gaat om de financiering van energiebesparende maatregelen. Voor de spaarrente hoef je het in ieder geval niet te laten. Daarnaast is kan verduurzaming een interessant bestedingsdoel zijn voor spaargeld boven het heffingsvrije vermogen. Daarover betaal je namelijk vermogensrendementsheffing.
In 2019 is deze belastinggrens gesteld op 30.360 euro (of 60.720 euro voor fiscale partners)
Je huis verduurzamen met de hypotheek
Om je huis te verduurzamen is het ook mogelijk om dit (deels) te financieren met een hypotheek. Bijkomend voordeel je profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.
Meer lenen
Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit mag niet meer lenen dan het huis waard is. Voor energiebesparende wordt echter een uitzondering gemaakt. De maximale hypotheek kan dan worden opgerekt tot 106% van de woningwaarde.
Koop je een duurzaam huis dan mag je ook meer lenen op basis van je inkomen.
- Bij een huis met een energielabel A++ of hoger mag je 9000 euro bij de maximale hypotheek optellen.
- Voor een Nulopdemeter-huis loopt de extra hypotheek op tot 25.000.
Overwaarde gebruiken
Door de stijging van de huizenprijs, hebben veel huizenbezitters overwaarde. Ook door af te lossen kan de hypotheek lager zijn dan de verkoopwaarde. Deze overwaarde kun je gebruiken om energiebesparende maatregelen te financieren.
Je kunt de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek sluiten. Daarnaast hebben banken verschillende financiële producten ontwikkeld, speciaal voor ‘overwaarde’. Daarmee kun je bijvoorbeeld op latere leeftijd overwaarde opnemen.
Rentekorting
Bij verschillende banken krijg je rentekorting bij een hypotheek voor een duurzaam huis. Voldoet je huis aan de duurzaamheidseisen, dan betaal je dus minder hypotheekrente. Bij de volgende banken kun je duurzaamheidskorting krijgen: ABN AMRO, Attens, Nationale Nederlanden en Rabobank.
NHG-hypotheek
Financier je de energiebesparende maatregelen met een NHG-hypotheek, dan hoef je hier niet vooraf een nota voor in te dienen. Net als bij een reguliere verbouwing gaat, het geld rechtstreeks in een depot op basis van een schatting. De bonnetjes mag je later indienen.