like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Een groene tuin is een duurzame tuin

Van: op 26 juli 2019

tuinstoelen

Ook de zomer van 2019 maakt de gevolgen van de klimaatverandering voelbaar. Dat zie je onder andere in de tuin, die al snel de gevolgen van de droogte laat zien. Maar daar kun je zelf het een en ander aan doen.

Een groene tuin is een duurzame tuin, en dat gaat dubbel op: een vol begroeide en schaduwrijke tuin is minder gevoelig voor droogte en de planten zullen dus langer mooi en gezond blijven.

Bovendien nemen de planten bij overvloedige regenval ook veel water op, wat een gezonde bodem bevordert en het riool ontlast. Op verschillende manieren duurzaam dus.

Let ook op het soort planten waarmee je de tuin inricht. Lokale, inheemse soorten zijn doorgaans beter bestand tegen natuurlijke condities dan exoten. Dat scheelt ook een hoop in bemesten en extra water geven in minder gunstige perioden.

Een ander punt van aandacht is de hoeveelheid afval die planten produceren. Hoewel tuinafval goed te composteren is, zijn de meeste tuinen toch te klein om al die compost weer op te nemen. Door te kiezen voor beplanting die weinig tuinafval geeft kun je dit probleem voorkomen.

Als je er de ruimte voor hebt is een vijver een mooi en nuttig element in de tuin. Het water in de vijver wil je natuurlijk schoon houden. Dat kan met een pomp en filter, die je op zonne-energie kunt laten lopen. Maar nog natuurlijker is het om veel zuurstofplanten te gebruiken die het water helder houden. Dat is bovendien ook goedkoper dan een filterinstallatie.

Minder stenen

Het spreekt voor zich dat hoe groener de tuin is, des minder plaats wordt ingeruimd voor stenen. Stenen zorgen voor hogere temperatuur in de tuin, want ze houden warmte vast. En bij regen spoelt het water snel weg in plaats van door de bodem te worden opgenomen.

Natuurlijk wil je wel kunnen genieten van een mooie, natuurlijke tuin. Dat doe je toch het beste vanaf een goed aangelegd terras. En ga je nieuwe tuinstoelen kopen? Let dan ook meteen op de duurzaamheid van hout of ander materiaal, zodat je tuinmeubels ook wat duurzaamheid betreft bij je zorgvuldig aangelegde tuin passen. En kijk voor de verlichting vooral naar LED-verlichting met zonnepaneeltjes.

Ten slotte over het onderhoud van je tuin. Daar is een oneindig aanbod van gereedschap voor. Kies dan vooral voor handgereedschap. Dat spaart energie, en helpt jouw aan de nodige gezonde lichaamsbeweging. Zo draagt je duurzame tuin ook nog bij aan je conditie.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info