Het klimaat verandert en de zomers worden steeds warmer. Voor veel mensen wordt een airco dan ook steeds meer een noodzakelijkheid in plaats van een luxe. Maar wist je dat een split unit airco niet alleen zorgt voor koelte in de zomer? Moderne aircosystemen kunnen ook verwarmen. Dat in combinatie met de ontwikkeling van steeds zuinigere systemen, met veel controle in jouw verbruik, maakt ze een duurzame investering voor jouw woning.
Koelen en verwarmen
Een airco werkt in de basis door lucht te koelen, maar veel moderne systemen bieden ook de mogelijkheid om te verwarmen. Dit gebeurt via een omkeerbare warmtepomp. In de zomer onttrekt de airco warmte aan de binnenlucht en voert deze af naar buiten. In de winter kan dit proces omgekeerd worden, waarbij de warmtepomp warmte uit de buitenlucht haalt en naar binnen brengt. Zelfs bij lage buitentemperaturen kan de warmtepomp effectief warmte genereren. Dit maakt de airco een veelzijdige oplossing voor zowel koude als warme dagen, en kan zelfs bijdragen aan de vermindering van je gasverbruik, wat weer goed is voor het milieu. Daarnaast hebben veel moderne airco’s een luchtzuiverende functie, wat betekent dat ze ook de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren. Ze kunnen stof, pollen en andere allergenen uit de lucht filteren, wat bijzonder gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
Het energieverbruik
Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om naar het energieverbruik te kijken. Moderne aircosystemen zijn veel energie-efficiënter dan oudere modellen. Ze hebben vaak een energielabel A++ of hoger. Dit geeft aan dat ze zuinig zijn in gebruik en minder energie nodig hebben om dezelfde gewenste temperatuur te bereiken.
Naast hun energiezuinige werking zijn veel moderne airco’s uitgerust met timers en sensoren die het energieverbruik verder kunnen optimaliseren. Zo beschikken veel modellen over slimme thermostaten, die leren van je dagelijkse routine en je voorkeuren. Deze thermostaten kunnen de temperatuur automatisch aanpassen op basis van je aanwezigheid en activiteiten, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. Sommige systemen hebben ook bewegingssensoren die detecteren of er iemand in de kamer is en de airco dienovereenkomstig in- of uitschakelen. Timers en programmeerbare instellingen zijn andere nuttige functies die helpen om het energieverbruik te verminderen. Hiermee kun je de airco instellen om alleen op specifieke tijden te werken, bijvoorbeeld vlak voordat je thuiskomt van werk of ’s nachts wanneer je slaapt. Dit voorkomt dat de airco onnodig aanstaat als er niemand thuis is
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Voldoende capaciteit
Bij de aanschaf van een airco is het erg belangrijk om de juiste capaciteit te bepalen. Dit wordt gemeten in BTU (British Thermal Units) en geeft aan hoeveel warmte de airco per uur kan verplaatsen. Een te kleine airco zal continu moeten draaien om de gewenste temperatuur te bereiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik en slijtage. Een te grote airco kan daarentegen onnodig veel energie verbruiken. Het is daarom belangrijk om een airco te kiezen die goed is afgestemd op de grootte van de ruimte die je wilt koelen of verwarmen. Hiervoor kan je het beste advies inwinnen bij een specialist. De Eilanden installatietechniek is zo’n specialist. Zij geven je advies over de capaciteit en de plaatsen van de binnen- en buitenunit en verzorgen bij aanschaf van een aircosysteem de gehele installatie. Wilt u zelf de juiste capaciteit berekenen? Dan vind je op de website een handige calculator met instructies.