Duurzaamheid is voor veel mensen steeds belangrijker. We willen de wereld op een nette manier achterlaten. Door verstandige keuzes te maken, kun je een steentje bijdragen. En soms zit dat in heel onverwachte hoeken. Wat weet jij bijvoorbeeld over het duurzame aspect van kalk verwijderen?
Verduurzamen is soms gemakkelijker dan je denkt.
Duurzame keuzes in en om je huis
Een duurzamere wereld begint bij jezelf, dat heb je misschien al vaker gehoord. Dat betekent bijvoorbeeld in en om je huis kun je duurzamere keuzes kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld duurzaam bouwen door zonnepanelen of een warmtepomp. Maar ook aan de binnenkant van je woning kun jij maatregelen treffen. Wist je dat de verf die jij op je muur smeert schadelijke stoffen kan bevatten? Er komen stoffen vrij en parabenen die de zuiverheid van de lucht verminderen. Dat is minder prettig voor jou, maar ook voor het klimaat. Maar ook bevatten veel verfsoorten fossiele grondstoffen. De winning van deze grondstoffen is slecht voor het milieu. Duurzame verf bevat natuurlijke grondstoffen en is zo min mogelijk chemisch. Dat maakt de verf veel minder giftig. Bovendien is het product deels of volledig circulair. Fairf, Aquamaryn en Auro zijn bijvoorbeeld merken die dit soort duurzame verf verkopen.
Nadenken over hergebruik
Daarnaast kun je nadenken over hergebruik. Wanneer jij uitgekeken bent op je bank, stoel of een ander interieurstuk, ben je snel geneigd om het naar de stort te brengen. Het is de kortste klap om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Maar een andere manier om je meubels kwijt te raken, is door ze een tweede leven te geven. Gratis laten ophalen via Marktplaats of inleveren bij een kringloopwinkel is vaak net zo weinig werk.
Simpele oplossing: kalk verwijderen
Maar verduurzamen in en om je huis hoeft je weinig moeite te kosten. Sterker nog, het kan je tijd opleveren. Door ervoor te zorgen dat je gemakkelijk kalk verwijdert, of kalkaanslag voorkomt, kun je veel stappen zetten. Maar waarom moeten we eigenlijk kalkaanslag verwijderen? Dat zit als volgt. Hard water bevat meer calcium en magnesium. Hoewel dit op zich niet slecht is voor het milieu, heeft dit als gevolg dat er bij verwarming van hard water kalkaanslag ontstaan. Er zijn dan kalkreinigers nodig om kalk in de badkamer of je keukenapparaten te verwijderen.
Enorm voordeel
Kalkaanslag zorgt er daarnaast voor dat apparaten meer stroom nodig hebben en minder efficiënt werken. Hard water heeft namelijk meer tijd nodig om op te warmen. Je apparaten gaan hierdoor sneller stuk. Een apparaat met kalkaanslag heeft zelfs een verkorte levensduur van maar liefst 30%. Kalk verwijderen kan dus een enorm voordeel opleveren voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Doordat je minder energie verbruikt, verklein je de CO2-uitstoot. Op de lange termijn gaan je apparaten langer mee en hoeft er minder gerecycled en geproduceerd te worden. Zo draag je bij aan een kleinere afvalberg!