like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kledingberg stijgt: tijd voor kledingdieet

Van: op 17 juli 2018

tweedehands kleding

Minder kleding kopen scheelt tonnen CO2. Als iedere Nederlander één kledingstuk minder koopt, heeft dat dezelfde klimaatimpact als een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers. Milieu Centraal vindt het tijd voor het kledingdieet: kijken, kijken, niet kopen. Onderzoek van de voorlichtingsorganisatie laat zien dat langer met kleren doen meer klimaatwinst oplevert dan letten op welk materiaal je koopt. Hoe je dat stijlvol en makkelijk oplost? Love Your Clothes!

Nederlanders kopen jaarlijks gemiddeld 20 tot 40 kledingstukken en 6 paar schoenen. Een Nederlands huishouden geeft ongeveer € 500 méér uit aan kleding dan in 2002, terwijl kleding in die jaren juist steeds goedkoper werd. Als iedere Nederlander drie kledingstukken minder koopt, scheelt dat ruim 950 kiloton CO2.

 

Impact nieuwe materialen bekend

Op het materiaal letten bij je aankoop maakt  voor het milieu niet het verschil. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal naar kledingstoffen, uitgevoerd door CE Delft. Om te kiezen voor stoffen met lage milieu-impact heeft een consument in de winkel niet genoeg informatie.

Nieuw in het kledingmaterialenonderzoek (in 2015 voor het eerst gedaan en nu herhaald) zijn leer, gerecyclede wol en gerecycled katoen. Deze materialen hebben allemaal een lage milieu-impact per kilogram stof. Alleen is leer zwaar, dus per kledingstuk is de impact weer vergelijkbaar met andere materialen. Materiaal gemaakt van gerecyclede vezels is wél beter voor het milieu dan andere materialen. Zo heeft wollen stof (per kilo) bijna 7 keer minder klimaatimpact als het uit gerecyclede vezels bestaat.

Consumenten kunnen milieuvriendelijke mode stimuleren door in de winkel te vragen naar kleding van gerecycled materiaal. Dan weten winkels dat er steeds meer vraag naar is.

 

Love Your Clothes

Minder nieuwe kleding kopen is het antwoord op de vraag hoe je als consument de impact van de kledingindustrie kan verlagen. Dit kan door vaker kleding te ruilen, tweedehands te kopen, te kiezen voor kwaliteit en kleren een lang leven te geven. “Met onze tips word je opnieuw verliefd op je eigen kledingkast en ontdek je hoe je kleding lang mooi houdt”, vertelt Lara Peters van Milieu Centraal.

Op www.loveyourclothes.nl staan adviezen om kleding van goede kwaliteit te herkennen en tips hoe kleding lang mooi blijft. Ontdek bijvoorbeeld het stappenplan voor het verwijderen van zonnebrandvlekken en kooptips voor een herenpak van goede kwaliteit.

Kijk op de website van Milieu Centraal voor een infographic met de impact van verschillende kledingmaterialen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws