like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuwe rekentool voor grootschalige opslag elektriciteit

Van: op 17 juli 2018

Flexibiliteit in het elektriciteitssysteem is altijd nodig. Netbeheerders hebben het nodig voor de balans tussen vraag en aanbod op het hoogspanningsnet, en marktpartijen voor het opvangen van schommelingen in hun productie. Naarmate het aandeel duurzame bronnen groeit, en er in veel sectoren elektrificatie plaatsvindt, wordt deze vraag naar flexibiliteit steeds groter.
 
In de Flexibility Roadmap presenteerde TenneT eerder al haar visie op flexibiliteit in het toekomstige elektriciteitssysteem in Nederland. De roadmap brengt flexibiliteitsoplossingen zoals energieopslag in kaart. Om meer inzicht te geven in de mogelijkheden en beperkingen van business-cases voor grootschalige elektriciteitsopslag heeft TenneT een nu een tool uitgebracht.

Gratis Energie opslag tool

Met de tool van TenneT kunnen gebruikers eenvoudig zelf business cases voor grootschalige elektriciteitsopslag analyseren. De tool maakt gebruik van een methode om de optimale opslagruimte voor specifieke toepassingen te bepalen en bevat uitgebreide technische en economische parameters voor grootschalige opslagprojecten. Ook kunnen financiële analyses worden gemaakt. De gebruiker kan één van de modellen selecteren of eigen projecten definiëren.
TenneT heeft adviesbureau Ecofys gevraagd deze tool te ontwikkelen en is een aantal voorbeeldcases uitgewerkt. In deze modellen komen de volgende technologieën aan de orde:
  • Lithium-ion-accutechnologie (NMC)
  • Redox-flow-accutechnologie
  • Energieopslag met perslucht (Compressed Air Energy Storage, CAES)
  • Elektrolyse voor duurzame waterstofproductie
Ook wordt er in de voorbeeldcases aandacht besteed aan mogelijke marktsegmenten waarin elektriciteitsopslagsystemen kunnen worden ingezet zoals toepassingen op het gebied van FCR- en aFRR-vermogen en de day-ahead markt. De tool bevat ook historische prijsgegevens voor de verschillende marktsegmenten.
De gebruiker van de tool krijgt een uitgebreid overzicht van de resultaten, waaronder het rendement en de netto contante waarde van specifieke projecten, energiecycli en –opbrengsten en gedetailleerde cashflowinformatie op jaarbasis.
TenneT nodigt iedereen uit om de tool op onze website te downloaden en zelf te gebruiken. TenneT zal tevens aanwezig zijn op de Energy Storage Day op 10 oktober in Den Bosch om de Electricity Storage Valuation-tool tool en onze visie op flexibiliteit in het elektriciteitssysteem te presenteren.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws