like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ierland haalt investeringen weg uit fossiele energie

Van: op 17 juli 2018

aandelen koersen beleggen

Ierland verkoopt alle investeringen in gas, olie en steenkool. Het wordt daarmee het eerste land ter wereld dat zich aansluit bij de divestment-campagne.

Bij divestment (desinvesteren) wordt de strijd tegen de klimaatverandering via aandelenportefeuilles gevoerd. Activisten roepen instellingen, overheden en andere aandeelhouders op om hun investeringen in vuile energie van de hand te doen. Met succes: in enkele jaren tijd is de beweging uitgegroeid van een kleinschalig initiatief aan universiteiten tot een wereldwijd fenomeen.

BES LED

 

Historisch

Met de beslissing van het Ierse Lagerhuis gisteren stapt nu voor het eerst ook een nationale overheid mee in de beweging, en dat is historisch, zeggen klimaatorganisaties. Het Ierse nationale investeringsfonds, goed voor een waarde van 8 miljard euro, moet nu alle investeringen in steenkool, olie en gas ‘zo snel als mogelijk’ afstoten.

"De Ierse beslissing is een belangrijke overwinning en stuurt een duidelijk signaal dat breken met de fossiele brandstofindustrie de nieuwe norm aan het worden is: in die bedrijven investeren is niet langer economisch leefbaar maar ook moreel onaanvaardbaar", zegt Nicolò Wojewoda van klimaatorganisatie 350.org. De enige manier om de klimaatcrisis aan te pakken is stoppen geld te sluizen naar de fossiele industrie, en in de plaats daarvan te investeren in de enorme opkomst van hernieuwbare energie."

 

Groeiende beweging

Al meer dan 640 instellingen hebben laten weten hun investeringen uit fossiele brandstoffen terug te trekken. Samen zijn die instellingen goed voor een totale portefeuille van duizenden miljarden euro’s. Bij de instellingen zijn zo’n honderd stichtingen en grote steden als Stockholm, Parijs, Kopenhagen en Washington DC, en ook het Noorse Pensioenfonds, met bijna 1000 miljard dollar het grootste investeringsfonds ter wereld.

Ook prominente universiten als die van Stanford en Yale hebben zich geëngageerd om te divesteren in olie, steenkool en gas. Sinds de encycliek van Paus Franciscus groeit ook het aantal katholieke instellingen dat zijn beleggingsportfolio’s klimaatvriendelijk maakt.

Lees ook: Kopenhagen stopt alle investeringen in fossiele brandstoffen 

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws