In Wageningen eindigt binnenkort een vertrouwensexperiment met de bijstand, geïnspireerd door het idee van een basisinkomen. Een van de initiatiefnemers van dit experiment, voormalig gemeenteraadslid Mark Giebels, ontwikkelt nu samen met Erik Groen van community de eurijn een nieuw initiatief.
Het idee is om meer consumenten bij de Eurijn te betrekken en hen te vragen bij aankopen met hun Eurijnen 10 tot 15% van de aankoopprijs te storten in een lokaal fonds. Elke maand wordt de opbrengst van dit fonds herverdeeld onder de leden die daar behoefte aan hebben. Mensen bepalen zelf of zij een donatie uit het fonds nodig hebben.
Basisinkomen Wageningen in cijfers
Een getallenvoorbeeld: stel dat 1000 mensen meedoen en er zitten aan het eind van de eerste maand 100.000 Eurijnen in de pot, dan mag iedereen er maximaal 100 Eurijnen uitnemen. Maar mensen die het niet nodig hebben, wordt gevraagd dat niet te doen. Stel dat 10% van de deelnemers 100 Eurijnen uit de pot neemt en de overige 90% alleen meedoet uit solidariteit, dan worden er in de eerste maand 10.000 Eurijnen opgenomen en blijven er dus 90.000 in de pot.
Stel dat er ook in maand 2 100.000 Eurijnen bijkomen, dan zit er, samen met de overgebleven 90.000 van maand 1, 190.000 in het fonds. Dan mogen maximaal 190 Eurijnen worden opgenomen. Als elke maand slechts 10% dat doet, loopt het bedrag in de pot en dus ook het bedrag dat je mag opnemen, elke maand verder op. In feite wordt zo met behulp van het Circuit een basisinkomen gerealiseerd op basis van onderlinge solidariteit.
De initiatiefnemers proberen nu de gemeente en de Wageningse ondernemersvereniging mee te krijgen. De gemeente wordt gevraagd een deel van haar uitgaven in Eurijnen te doen zodat het lokale netwerk sterk kan groeien en het voor bedrijven makkelijker wordt mee te doen. Het is cruciaal dat veel bedrijven meedoen, zodat consumenten op veel plaatsen kunnen besteden en die bedrijven dat lokale geld vervolgens weer bij andere Wageningse leveranciers kunnen besteden.