Hoe transparant is een organisatie over de ketens waarin deze opereert, over mogelijke risico’s voor de organisatie en de (in)directe risico’s voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal? De organisatie van de Kristalprijs 2018 vraagt accountants, NGO’s, journalisten en betrokkenen om inspirerende voorbeelden van ketentransparantie in maatschappelijk verslaggeving te nomineren.
Ketentransparantie is één van de basisprincipes van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De EU-transparantierichtlijn verplicht grote bedrijven vanaf 2018 duidelijk te zijn over resultaten, risico’s en beleid op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en diversiteit. De plicht geldt in Nederland voor 120 ondernemingen, grotendeels beursgenoteerd, met meer dan 500 werknemers en een netto-omzet vanaf 40 miljoen euro. “Steeds meer stakeholders willen inzicht in de duurzaamheids- en maatschappelijke prestaties van organisaties, naast verantwoording over financiële resultaten. Met de klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs, de OESO-richtlijnen, de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en Nederland Circulair 2050 is transparantie steeds belangrijker voor het bestaansrecht van organisaties,” aldus de organisatoren van de Kristalprijs.
Kristalprijs prikt door marketingpraatjes
Veel organisaties worstelen nog met ketenverantwoordelijkheid. Hoe verbindt de organisatie de kennis over de keten en hun eigen impact met hun visie en strategie? Hoe betrekt de organisatie naast aandeelhouders ook andere belanghebbenden? Is een organisatie open over hun verantwoordelijkheid of reageert het defensief na media-aandacht? De Kristalprijs-organisatie roept op inspirerende ketentransparantie voorbeelden te nomineren.
Aanmelden voor de Kristalprijs 2018 kan tot en met 7 september op Transparantiebenchmark.nl. Eerdere Kristalprijs-winnaars zijn Royal BAM, Aliander, AkzoNobel, NS, Phillips, DSM en KPN.
Organisatie Kristalprijs en Transparantiebenchmark
De Kristalprijs is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Een panel van deskundigen draagt drie genomineerde organisaties voor aan een jury die de winnaar kiest. De uitreiking van de Kristalprijs volgt op 29 november. Toekenning van de jaarlijkse Kristalprijs is voortaan om en om gebaseerd op nominatie en op de uitkomsten van het tweejaarlijkse Transparantiebenchmark-onderzoek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is verantwoordelijk voor de uitvoering.