De postcoderoosregeling heeft nog één kans om te overleven. Alleen als het rendement op gezamenlijk opgewekte duurzame energie verbetert, wordt de regeling een succes. De laatste optie om dat te realiseren, is de energiebelastingkorting te verhogen. Dat is de belangrijkste conclusie op het landelijke Evenement HIER opgewekt dat op 21 november plaatsvond in Den Haag; het grootste evenement voor en door lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland.
Lokale energieopwekking leeft
Zo’n 900 vertegenwoordigers van energie-initiatieven, gemeenten en provincies, woningcorporaties, netbeheerders en energiebedrijven kwamen vandaag bij elkaar om te leren, kennis te delen en te ontmoeten. Marieke Wagener van HIER opgewekt: “Lokale duurzame energieopwekking leeft! Dat maakt de enorme opkomst vandaag wel duidelijk. De toekomst voor lokale energieopwekking is veelbelovend, maar makkelijk is het niet. Het is een spannende tijd voor energie-initiatieven.” De komende weken moeten in Den Haag besluiten worden genomen die van de postcoderoosregeling uit het Energieakkoord een succes maken. Op dit moment is het namelijk onmogelijk om met deze regeling een gezond rendabel project te realiseren. Als de regeling niet verbetert, gaat deze ook geen wezenlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen uit het Energieakkoord.
Rendement postcoderoosprojecten negatief
De afgelopen maanden is heel hard een oplossing gezocht voor een aantal knelpunten in de postcoderoosregeling. E-Decentraal/ODE heeft veelvuldig overleg gevoerd met het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën. De vele kritiek op de complexiteit en haalbaarheid krijgt gelukkig ook navolging in de politiek:
- De garantieperiode voor de regeling wordt verlengd van 10 naar 15 jaar.
- De dure tweede aansluiting voor de opwekinstallatie is in veel gevallen niet meer nodig.
- Voor het heikele punt van de dubbele btw-heffing blijken er oplossingen.
Deze oplossingen kunnen een positief effect hebben op de businesscase, maar leveren te weinig op voor een acceptabel positief rendement.
Ernst van der Leij, initiatiefnemer van energiecoöperatie Morgen Groene Energie, luidde onlangs de noodklok over de postcoderoosregeling. “Het lage, zelfs negatieve, rendement is het grootste probleem van de regeling. Tijdens een overleg in de Tweede Kamer gaf minister Kamp aan dat hij een rendement van 1 tot 4 procent wel voldoende vindt. Ten eerste halen we dat niet eens met de huidige regeling. Ten tweede vinden we dat het rendement hoger moet zijn, vanaf het begin hebben we gezegd dat 4 tot 6 procent, afhankelijk van het risico, echt nodig is. De Belastingdienst rekent nota bene zelf met een standaardrendement van 4 procent op vermogen als je de aangifte inkomstenbelasting invult. We zijn onlangs naar de borgingscommissie van het SER Energieakkoord, onder voorzitterschap van Ed Nijpels, gestapt om het probleem van het rendement snel op te lossen.”
Initiatieven: “Verhoog de belastingkorting voor gezamenlijk opgewekte duurzame energie”
Er is inmiddels aan veel knoppen gedraaid om de postcoderoosregeling te verbeteren, maar nog steeds is het rendement te laag. De laatste optie is om de energiebelastingkorting te verhogen. Zonder acceptabel rendement gaat de postcoderoosregeling geen succesvolle projecten opleveren. Zo vond het overgrote merendeel van de 900 aanwezigen op het Evenement HIER opgewekt vandaag.
Marieke Wagener: “HIER opgewekt is ervan overtuigd dat lokale duurzame energie-initiatieven een hele belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het is belangrijk dat de initiatieven kennis blijven delen en het met z’n allen aan de politiek in Den Haag laten horen als er iets niet werkt, zoals nu bij de postcoderoosregeling. De duizenden vrijwilligers van energiecoöperaties kunnen samen alle Nederlanders helpen bij hun switch naar lokale duurzame energie. Als je het mij vraagt? Nederland is eigenlijk al overtuigd, nu de politiek in Den Haag nog!”