like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Meer duurzame stroom opgewekt in 2017

Van: op 30 december 2017

Het afgelopen jaar is er meer stroom duurzaam opgewekt dan in 2016. De zonproductie steeg 40 procent dankzij fors meer zonnepanelen in Nederland. Die van wind ging bijna eenderde omhoog. Deze stijging komt voor een flink deel voor rekening van windpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden. De productie van dit park telde voor het eerst het hele jaar mee.

Dat blijkt uit jaarcijfers van energieopwek.nl. Dit is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.

 

10 procent duurzame stroom

Met zon is er dit jaar 2,1 TWh (Terra Wattuur) opgewekt tegen 1,5 TWh het jaar ervoor. Dat is een stijging van 40 procent. De windmolens leverden 10,9 TWh tegen 7,9 TWh in 2016. Dat is een plus van 30 procent. Nederland gebruikt jaarlijks 120 TWh aan stroom. Daarvan is dit jaar dus 10 procent met zon en wind duurzaam opgewekt.

 

Oktober topmaand

De hoeveelheid windenergie was maximaal in oktober met 1,33 TWh en minimaal in augustus met 0,63 TWh. De beste zonnemaanden waren traditiegetrouw mei, juni en juli met elk 0,30 TWh. De wintermaanden januari (0,06 TWh), november (0,07 TWh) en december (0,05 TWh) waren zoals gewoonlijk matig.

De beste maand voor duurzame opwekking met wind en zon was oktober met 1,45 TWh. In die maand werd ook het dagrecord neergezet. Op 5 oktober konden meer dan 900.000 huishoudens van duurzame energie voorzien worden.

De slechtste maand voor wind en zon was januari 1,10 TWh. De windopbrengst in januari was heel matig, terwijl deze maand normaal winderig is.

 

Biogas stabiel

Energieopwek.nl laat ook de hoeveelheid in Nederland geproduceerd biogas zien. Afgelopen jaar was dat 3.0 TWh; gelijk aan het vorige jaar. Deze 3 TWh is ruimschoots meer dan de opbrengst van de zonnepanelen in Nederland. Maar dat zou volgend jaar weleens kunnen gaan veranderen. Want zon is momenteel booming. Biogasprojecten blijven daarbij achter.

duurzame stroom energie

 

Op dit moment toont Energieopwek.nl de productie uit zon, wind en bio-energie. Begin 2018 komt er ook de productie van warmtepompen bij. De site heeft tot doel een feitelijk beeld geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!