like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Van: op 23 mei 2017

koptelefoon gerrard street bluetoothKoptelefoons zijn zo'n typisch voorbeeld van lastige producten om te repareren. Als er iets stuk aan gaat, kun je meestal het hele ding weggooien. Dat wil de startup Gerrard Street anders doen. Gaat er iets aan hun hoofdtelefoon stuk, dan wordt het onderdeel gratis vervangen en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf de groeiende stroom elektronisch afval een halt toeroepen en laten zien dat het anders kan.

Het afgelopen jaar zag de startup haar klantenbestand met ruim 60% toenemen. Voor de oprichters reden genoeg om een tweede product te lanceren. “Omdat wij abonnementhouders hebben, in plaats van eenmalige klanten, weten we goed wat er speelt in onze achterban. Omdat 78% van onze klanten jonger dan 30 is zetten we bijvoorbeeld Whatsapp en Facebook Messenger  in om met ze te chatten.” aldus Yvette Koppert, mede-oprichter.

De afgelopen jaren is de vraag naar draadloze oor- en hoofdtelefoons enorm toegenomen, “onder andere door de iPhone 7, die geen audio uitgang meer heeft” vervolgt Yvette. Ook in de markt is deze trend te zien. In de VS worden sinds vorig jaar meer draadloze kop- en oortelefoons verkocht dan bedrade en ook in West-Europa is dit segment ondertussen goed voor 2 miljard euro omzet. De startup geeft nu gehoor aan deze ontwikkeling door een  zelf ontworpen Bluetooth hoofdtelefoon aan te gaan bieden.

 

Volledig modulair

Net als het vorige model is deze hoofdtelefoon volledig modulair. Zoals bij Legoblokjes kan elk onderdeel gemakkelijk worden losgehaald en vervangen. Het product wordt geleverd als een brievenbuspakket en de gebruiker monteert hem zelf; “zelfs iemand met twee linkerhanden kan hem in elkaar zetten“ volgens Leenders. En gaat er iets stuk, dan wordt dat onderdeel kosteloos vervangen en daarna gerecycled. Met dit systeem heeft Gerrard Street in haar eerste jaar al 350 hoofdtelefoons van de afvalberg gered.

Gerrard Street is opgericht door Tom Leenders, Dorus Galama en Yvette Koppert. Tom en Dorus zijn beiden afgestudeerd als industrieel ontwerpers aan de TU Delft. Yvette is afgestudeerd in Finance & Investments aan de Erasmus Universiteit.

Elk jaar gooien we 15 miljoen kilo koptelefoons en -onderdelen weg, vaak vanwege kleine beschadigingen. Zonde, vindt Gerrard Street, want het levert kostbaar elektronisch afval op waar reparatie en hergebruik mogelijk is. De oplossing is een volledig modulaire hoofdtelefoon. Daardoor hoeft dus niet de hele koptelefoon weggegooid te worden als er iets kapot gaat. Bovendien worden de verouderde onderdelen door Gerrard Street teruggehaald en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf bijdragen aan de ontwikkeling van circulaire consumentenelektronica, want daar blijft nu veel waarde liggen aldus de ondernemers.

 

Betalen voor de service

Bij Gerrard Street betalen klanten niet voor bezit, maar slechts voor service. Het Delftse bedrijf voegt zich met die service bij de aanpak van bedrijven als Spotify, Car2Go en Netflix. Ze bieden de klant wel de lusten, maar niet de lasten. Maar er is nog een voordeel. Bedrijven zoals Gerrard Street hebben er belang bij dat een apparaat zo lang mogelijk meegaat en niet snel kapot gaat.

Dankzij een toelating tot de startup accelerator Climate-KIC ontving het jonge bedrijf een subsidie van €45.000, waarmee de ontwikkeling deels gefinancierd kon worden. Ook is het bedrijf een partnership met CJP (Culturele Jongeren Paspoort) aangegaan. Om de productie helemaal rond te krijgen heeft Gerrard Street begin deze maand een crowdfunding campagne gelanceerd. Via de campagne pagina op Oneplanetcrowd kan het project vanaf €8 al ondersteund worden.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Lex schreef:

    Geen hoofdtelefoon gebruiken is nog beter en ook nog eens beter voor je oren zodat je later geen gehoorschade hebt dus minder zorgkosten