like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nationale Zaaicoalitie voor bijen gaat voor behoud biodiversiteit

Van: op 26 januari 2019

bijensterfte neonicotinoiden

Op 22 april is het Nationale Zaaidag. The Pollinators -een organisatie die strijdt voor behoud van biodiversiteit- smeden speciaal voor deze dag een coalitie van tientallen bedrijven, organisaties en instellingen. Al deze partijen vormen samen een distributienetwerk voor biologisch zaad waaruit bloemen groeien die zorgen voor broodnodige voeding voor bijen.

Er wordt steeds meer bekend over hoe slecht het gaat met de bij. The Pollinators grijpen daarom ook dit jaar weer de Nationale Zaaidag aan om zoveel mogelijk bedrijven, organisaties, instellingen en burgers te betrekken bij een oplossing voor dit probleem. Voor de lancering van de campagne kwamen op 23 januari in de Tolhuistuin in Amsterdam verschillende partijen bijeen die zich al bij de coalitie gevoegd hebben.

Tijdens de bijeenkomst werd het belang van zaaien voor de bij nog eens benadrukt. Spreker Jaap Molenaar van de Bijenstichting en initiatiefnemer van Nationale Zaaidag: “55% van alle bijensoorten in Nederland staan op de rode lijst. Dit betekent dat ze ernstig bedreigd of bijna uitgestorven zijn”. Voldoende gevarieerde voeding die over het hele land verspreid groeit, zorgt dat meer bijen overleven en hun belangrijke werk als bestuivers kunnen doen.

Voedselbank voor Bijen

Om zoveel mogelijk bloemen te zaaien op de Nationale Zaaidag vragen The Pollinators alle leden van de coalitie om Voedselbank voor Bijen te worden. Dit houdt onder meer in dat ze biologische zaden voor een wilde bloemenmix verspreiden onder hun klanten, relaties en medewerkers. Hoe groter de coalitie, hoe meer er uiteindelijk gezaaid wordt. Pollinators founder Tom van de Beek: “Ons doel is dat ten minste 50 partijen aanhaken bij deze actie. Zo hebben we samen een gigantisch bereik, en bovendien maken we het samen ook mogelijk voor particulieren om Voedselbank voor Bijen te worden. Met een mediacampagne die start in maart willen we zoveel mogelijk mensen activeren om iets te doen voor onze bestuivende diersoorten”.

Deze partijen zijn al onderdeel van de coalitie

de Bijenkorf, Greenchoice, Evides, Erasmus Universiteit Rotterdam, PWN, Wijzonol, de Bijenstichting, BMWi, ABN AMRO, gemeente Leiden, De Traay, Paper on the Rocks, Triodos Foundation, Diamond Point, Interface, The Tipping Point Foundation en Nudge.

Wil jouw bedrijf, organisatie of instelling onderdeel worden van de Nationale Zaaicoalitie? Neem hiervoor contact op met The Pollinators via info@thepollinators.org

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!