like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlanders kiezen voor een duurzame uitvaart

Van: op 19 mei 2018

uitvaart

Over duurzaam leven lees je steeds meer. Maar ook steeds meer mensen willen na hun leven op een duurzame manier herinnerd worden. Uit recent onderzoek blijkt bij voorbeeld dat 17 procent van de Nederlanders bewust zou kiezen voor een duurzame uitvaart. 

Er zijn veel manieren om een uitvaart duurzaam in te vullen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een milieuvriendelijke kist, een groene rouwstoet, een biologisch afbreekbare urn of door gebruik te maken van een natuurbegraafplaats.

Ook kun je voor een bedrijf kiezen dat uit principe al duurzaam onderneemt. Denk hierbij aan een bedrijf dat een energiescan op de gebouwen laat doen, het wagenpark onder uitstootnormen houden, maatschappelijke doelen ondersteunt, duurzame producten inkoopt en een goed werkgever is. Op die manier waarborgt zo’n bedrijf dat hun  bedrijfsvoering duurzaam is en steeds duurzamer wordt.

 

Nummer 1 bij de groene uitvaart: duurzame kist

De meest gekozen duurzame optie bij de uitvaart is de kist. Veel menden wensen bij het overlijden een kist die uit milieuvriendelijke materialen is gemaakt, zodat de milieubelasting bij de crematie of begrafenis beperkt blijft.

Voor crematies wordt een milieuvriendelijke grafkist gemaakt van een snelgroeiende houtsoort met een FSC-keurmerk. Hoe sneller de boom groeit, hoe vriendelijker deze namelijk is voor het milieu. Voor de binnenkant van de kist kan hennep bamboe of biologisch katoen gebruikt worden. Deze stoffen hebben bij de verbranding een beperkte milieubelasting. Tot slot wordt een ‘groene’ kist niet bewerkt met lak of lijm.

Bij begrafenissen is het duurzamer als de grafkist wordt gefabriceerd uit biologisch afbreekbare materialen, zodat de bodem niet kan worden aangetast.

Groene rouwstoet

De rouwstoet kan het milieu flink belasten bij een uitvaart. Vooral als de afstanden tussen de verschillende plechtigheden groot zijn en er veel gasten komen. Bij een milieuvriendelijke rouwstoet worden er zo weinig mogelijk kilometers gemaakt met de auto. Het helpt natuurlijk als alle plechtigheden op dezelfde locatie plaats kunnen vinden. Als er toch verplaatst moet worden kan er gebruik worden gemaakt van vervoermiddelen die geen CO2 uitstoten, zoals een fiets, platte kar of elektrische auto.

Andere, vaker gekozen duurzame zaken bij de uitvaart zijn een biologisch afbreekbare urn, begraven op een natuurbegraafplaats en natuurlijk opbaren.

Een belangrijke keuze voor een uitvaart is ook: wil je het helemaal laten regelen, of wil je dat zelf doen, online. Zelf regelen kan een flink voordeel in de kosten opleveren. Op de website van      Uitvaartcompact.nl kun je zien hoe dat in zijn werk gaat.

Ten slotte is ook de financiele duurzaamheid een punt om naar te kijken: een goed verzorgde, duurzame uitvaart kost ook een behoorlijk bedrag. Dat kun je verzekeren. Wanneer je zeker wil weten dat je de beste keuze maakt voor je uitvaartverzekering kun je terecht op Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl. Daar vind je alle optie op een rij.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!