Diverse onderzoeken naar afvalscheiding binnen Nederlandse huishoudens wijzen uit dat het keukenafval, het “GF”-gedeelte zoals schillen en voedselresten, massaal in de vuilniszak belandt en nauwelijks in de groene minicontainer. Het gescheiden ingezamelde GFT-afval (Groente-, fruit- en tuinafval) van huishoudens bestaat overwegend uit de “T” van tuinafval. Mensen hebben blijkbaar meer moeite met het gescheiden aanbieden van keukenafval dan van tuinafval.
Keukenafval vooral in de vuilniszak
Voor twee regio’s onderzocht CREM onlangs de samenstelling van het GFT-afval en het restafval. In beide regio’s was hetzelfde beeld zichtbaar:
- 60% van al het GFT-afval wordt gescheiden ingezameld en 40% verdwijnt nog in de vuilniszak
- de inhoud van de groene minicontainer bestaat gemiddeld voor 97% uit tuinafval en voor 3% uit keukenafval
- het niet gescheiden GFT-afval, dat ongeveer een derde van het huishoudelijk restafval is, bestaat voor ca 20% uit tuinafval en voor ca 80% uit keukenafval
In de twee onderzochte regio’s belandt maar liefst 95% van het keukenafval in de vuilniszak die naar de vuilverbrander gaat. Daarmee is het keukenafval, in gewicht ruim een kwart van huishoudelijk afval, niet alleen verreweg de grootste prima te recyclen component in het huishoudelijk restafval, maar ook verreweg de slechtst gescheiden component.
Noodzaak voor scheiden keukenafval
Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2020 een recyclingspercentage van 75% te halen voor afval van huishoudens en zonder het goed scheiden van het keukenafval is dat onhaalbaar. De huidige inzamelmethoden voor GFT-afval, veelal een haalsysteem met minicontainers, zijn wel succesvol voor tuinafval, maar blijkbaar niet voor het keukenafval. Dit vergt de komende jaren een gedragsverandering ten aanzien van het scheiden van keukenafval. Hierbij moeten de gemeenten met name inspelen op gemak en hygiëne bij het scheiden, bewaren en aanbieden van het keukenafval.
sinds jaar en dag scheid ik braaf en milieubewust alle afval, en word door mijn vriendinnen uitgelachen. Er zou door de gemeente immers niets meegedaan worden. GFT, Glas en Plastic, allemaal onzin. Zouden de gemeentes de goedwillende burger kunnen ondersteunen met veel zichtbare openheid rondom hun Afval verwerking?!Er gonst zo veel onzin dat sommigen bewijs willen.
Ik heb een of twee nette plastic bakjes met deksel op mijn aanrecht staan, die ik 1x per dag of 1x per twee dagen leeg. Sindsdien komen ook de appelklokhuizen en sinaasappelschillen in gft bak terecht. Na het koken kunnen er soms veel schillen en pitten over zijn. Dan loop ik wel even die vijftien meter.
Trouwens, de meeste restjes van het avondeten bewaar ik, heel ouderwets. In schone jam- of pindakaaspot. Lunch voor de volgende dag! Brood heb ik in de vriezer: we halen eruit wat we gebruiken, dus nauwelijks weggooien. Citroenen ineens uitpersen, het niet gebruikte sap in siliconen ijsblokjesvorm invriezen. Etc. Dus veel aanvoer heeft het emmertje niet : )
Mooie oplossing, Fred!
Onze keukenprullebak (zo’n ronde, RVS) is er echter wat klein voor. Ik doe het al jaren met een emmertje (van de Turkse yoghurt, zo een) in de gootsteen. Die leeg ik dan eens per dag in de GFT kliko. Mijn man heeft er wel over geklaagd, hij vindt het viezig eruitzien, maar ik geloof dat hij het inmiddels heeft geaccepteerd.
Overigens staat een wormencompost systeem nog op mijn verlanglijstje. Met wormen composteren schijnt nagenoeg geurloos te zijn, en de compost een zegen voor pot- en tuinplant. Met een afgedankt ladekastje, evt. van de kringloop, moet dat zo gepiept zijn. Zo’n ladekastje zou ik dan net buiten de keukendeur in de tuin kunnen zetten. En daar dat emmertje in legen. Of het groente- en fruitafval meteen daarin. Klaar!
Aardappelen hoef je trouwens niet te schillen, wist je dat? Goed boenen, evt. met de groene kant van een schoon schuursponsje, is afdoende. Ik vind de schil juist lekker! En zit de meeste vitamine C daar niet vlak onder?
Jaren geleden (voordat gescheiden inzameling van GFT-afval gerealiseerd was)kreeg ik voor een zacht prijsje een compostvat van mijn gemeente. De gemeente wilde zo de afvalberg verkleinen. De zelfgemaakte compost van GFT bleek echter teveel onverteerde takje te bevatten. We zijn toen vooral keukenafval zelf gaan composteren en onze groene kliko bevat daardoor geen keukenafval.
Dat klopt en dat probleem speelt al jaren. Mijn vriendin zeurde altijd dat ik het groene keukenafval naar de kliko buiten moest brengen. Op dat moment heb ik geen zin in om in de regen te lopen. Met als gevolg dat ik het maar ik de keukencontainer gooit.
Daar heb ik 3 jaar geleden echter wel wat opgevonden. Elke week houden we de platic melkpak over. Een van deze melkpak heb ik doormidden gezaagd met een broodmes.
De voormalige melkpak functioneert nu al enkele jaren als een scheidingscontainer in de keukencontainer voor het groente en Fruit afval. De melkpak hangt met een 6mm elektra draad in de keukencontainer. Deze melkcontainer leeg ik 2x per week in de groene kliko in de tuin en spoel ik met liefde voor mijn vriendin om. Zij en ik zijn dik tevreden met deze oplossing.
Zo moeilijk is dat toch niet?