like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nieuw: Vandebron, energie direct van de energieboer

Van: op 13 maart 2014

vandebronVandebron is de eerste online marktplaats waar je als consument duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Bovendien kies je zelf je energiebron. Je hebt keuze uit wind-, water-, bio en zonne-energie. Omdat de levering van stroom via het nationale elektriciteitsnet gaat, zijn deelnemers 100% stroomzeker, ook als het niet waait.

60% van de consumenten denkt groene stroom te kopen, terwijl 90% van de stroom die in Nederland wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Op Vandebron kiezen consumenten zelf hun energiebron en daarmee hun prijs. “Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat.” legt mede-oprichter Remco Wilcke uit.

Vandebron is geen energiebedrijf maar een marktplaats. Die brengt producenten en afnemers van stroom bij elkaar. De klanten kunnen de leverancier zelf kiezen. Dat zijn vooral boeren die zelf ook energie produceren. Iedereen kan klant worden, en iedereen die zelf schone stroom opwekt kan leverancier worden. Niemand kan meer leveren dan het verschil tussen wat hij opwekt en wat hij zelf verbruikt. Geen gesjoemel dus, maar ook: op = op.

Door de tussenpersoon over te slaan maakt Vandebron traditionele energiebrijven overbodig en geeft de marge terug aan zowel de producent als de consument. “Online vinden we het normaal dat tussenpersonen steeds vaker overgeslagen worden. Hoewel het nog nergens ter wereld wordt gedaan, zijn wij overtuigd dat de Nederlandse markt nu ook klaar is voor een simpele en transparante marktplaats voor duurzame energie.” aldus Wilcke, die het bedrijf startte met Aart van Veller, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats.

Marktplaats in plaats van winstopslag

De meeste energiebedrijven hebben een dubbel verdienmodel: ze verdienen aan een vast maandelijks bedrag, het vastrecht, en ze pakken een marge op het verbruik van energie. Omdat ze winst maken op de stroom die je verbruikt, hebben ze er baat bij meer stroom te verkopen. Vandebron verdient alleen aan het vaste abonnementsgeld van € 10 per maand. Hierdoor is er geen belang als klanten meer verbruiken. Integendeel, een lagere stroomrekening voor de afnemer is in het voordeel van iedereen: als klanten minder stroom verbruiken, kunnen er meer klanten op een bron aansluiten.

Nu voorinschrijven

Op 2 april gaat Vandebron officieel van start. Je kunt nu al voorinschrijven om er zeker van te zijn dat je van het begin de stroom van de bron van jouw keuze krijgt. En door nu in te schrijven kun je ook een stukje mee eigenaar worden.

Kijk voor alle details en inschrijven op www.vandebron.nl

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. jacky schreef:

  super blij met zo een goed initiatief! er kunnen wat haken en ogen aanzitten zoals sommige mensen zeggen maar jongens we moeten ergens beginnen! top bedrijf, super leuke promotors op straat. daarnaast als je tegen een boer bent met bio energie van een varkens boerderij kun je toch gewoon voor een zonneboer of windboer kiezen! voor ieder wat wils! nogmaals helemaal top! super blij mee.

 2. frans schreef:

  het is wel moeilijk om zonder sociale media jullie te contacteren, bewust?
  vraag? hoeveel energie kost het om een fotocel te produceren?materiaal , productie, verkoop en installatie, een cel levert nog steeds niet meer dan 400 mwh op, wat is de relatie tussen wat het kan op brengen en wat het qua energie kost, het kan best wel eens een ongelooflijke milieu vervuiler zijn, is het niet?
  ik ben ertg happy dat ik niet die verantwoording heb!!!
  regards Frans

 3. P.j.v.Vugt schreef:

  Wat is prijs per kw?

 4. patty muller schreef:

  Pas op, hoe sympathiek het initiatief ook, het concept van Vanderbon heeft ook nadelen waar de firma geena ntwoord op heeft.

  Immers het is ook een geniale stimulanz voor de mega-fabrieksmatig opgezette bio-industrie om nog meer winst te maken via de verkoop van de bio-uitstoot en alsnog een Groen Imago te verkrijgen. EN dus nog meer vleesconsumptie wat voor duurzaamheid het slechtste is. Schijnduurzaamheid met een lief groen randje.Zie al meteen de foto van boer met biggetje, wel een megastal waar we het over hebben.