Eneco stapt uit het energieakkoord, nadat het door de rechters van de hoge raad wordt gedwongen zichzelf op te splitsen in een commercieel bedrijf en een productiebedrijf. Minister Kamp wil energiebedrijven daar al geruime tijd toe dwingen en wordt nu gesteund door de rechter.
Volgens Jeroen De Haas, topman van Eneco, is het onbegrijpelijk dat minister Kamp het besluit blijft steunen, zo zei hij tegen de NOS: ''De overheid heeft vorige week nog te horen gekregen dat ze voor 2020 de CO2-uitstoot met 25 procent moet verminderen. Dat ze dan een bedrijf tegenwerkt dat juist veel doet aan verduurzaming is ontzettend paradoxaal. Energiebedrijven worden zo gehalveerd en verzwakt. Opgesplitst zijn we minder sterk.''
En opnieuw is Nederland het braafste jongetje in de klas, want energiebedrijven in andere landen denken er niet over zich te laten halveren en worden daarin door hun regeringen gesteund.
Als gevolg van de maatregel moet Eneco in de komende jaren ruim 400 miljoen euro aan investeringen terugschroeven, investeringen die voor meer duurzame energie zouden worden aangewend. Nu dat niet meer kan, laat Eneco noodgedwongen de afspraken van het Energieakkoord los.
De politiek kan overigens de splitsing nog tegenhouden. ''We willen aan minister Kamp vragen of de splitsing alleen wordt doorgevoerd als andere landen dat ook doen. Dat was immers het oorspronkelijke idee,'' zegt de Haas tegen de NOS.
Als de splitsing wel doorgaat verdwijnen er mogelijk tot 1000 banen bij Eneco. Met dank aan minister Kamp.
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws