Nu ook de laatste energiebedrijven gedwongen worden te splitsen is herziening van de energiebelasting meer dan ooit noodzakelijk. Jeroen de Haas, directeur van Eneco, ziet zich genoodzaakt de investeringen in groene energie terug te schroeven. Dit vanwege de uitspraak van de Hoge Raad dat het splitsen van energiebedrijven in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf in overeenstemming is met Europees recht.
Urgenda won de Klimaatzaak tegen de Staat. Nederland is de hekkensluiter van Europa wat groene energie betreft. Nog minder investeren maakt dat we nog verder achterop raken. Dat kunnen we snel en duurzaam oplossen door de energiebelasting (vervuilingsbelasting) op groene energie af te schaffen. Per kWh betaalt ieder huishouden 12 cent energiebelasting: meer dan de helft. Dat maakt groene energie onnodig duur. Opheffen van energiebelasting voor groene energie creëert een gelijk speelveld waar de vervuiler meer betaalt dan de schone producent.
Groene energie opwekken wordt dan ook financieel interessant, ook voor Eneco. Qurrent geeft klanten die groene energie opwekken al energiebelasting terug, maar dat zou het kabinet moeten doen.
Richard Klatten, directeur Qurrent
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws