Die verzuring vormt een nieuwe bedreiging voor het al kwetsbare ecosysteem, zeggen wetenschappers van het Arctic Monitoring and Assessment Program (AMAP). Ze voorspellen snelle veranderingen, maar weten niet welke richting die zullen uitgaan.
Kwetsbaar ecosysteem
AMAP mat de zuurtegraad op verschillende plaatsen en dieptes, en stelde vast dat het noordpoolgebied in sneltempo aan het verzuren is. Het gebied is inmiddels naar schatting 30 procent meer verzuurd dan voor het begin van de industriële revolutie. Sommige soorten zeeleven zullen baat hebben bij de hogere zuurtegraad, maar andere soorten krijgen het hard te verduren.
Arctische voedselketens relatief simpel
De wetenschappers wijzen er op dat de verzuring een nieuwe bedreiging is voor de mariene ecosystemen in het noordpoolgebied, die het al zwaar te verduren hebben door de stijgende temperaturen en de afsmeltende ijskap. “De arctische voedselketens zijn relatief simpel”, schrijven de onderzoekers. “Daardoor zijn de ecosystemen kwetsbaar voor veranderingen als bepaalde soorten schade ondervinden door externe factoren.”
Schade inheemse bevolkingsgroepen
Ook de mens kan daar de gevolgen van ondervinden. “De verzuring heeft het potentieel om zowel de commerciële visserij te schaden, die belangrijk is voor de economieën van Noordelijke landen, als de natuurlijke rijkdommen die gebruikt worden door inheemse bevolkingsgroepen in het noordpoolgebied.”