oceaan

Meer dan 90 procent van de warmte die de planeet tussen 1971 en 2010 heeft opgeslagen is door de oceanen geabsorbeerd. Daardoor stijgen de oceaantemperatuur en de zeespiegel. Het onderzoek van de Universiteit van Oxford bekeek de temperatuurverandering van de oceanen tussen 1871 en 2017. De reconstructie is in lijn met andere schattingen en levert bewijs voor de opwarming van de oceaan vóór de jaren 1950.

De aanzienlijke hoeveelheden warmte die zich in de oceaan hebben opgehoopt en de daarmee samenhangende stijging van het zeeniveau kunnen worden beïnvloed door stromingen.

Vraag Offerte aan

Samar Khatiwala, hoogleraar aan de Universiteit van Oxford en co-auteur van het onderzoek, zei: "Onze benadering is vergelijkbaar met het" verven "van verschillende delen van het oceaanoppervlak met kleurstoffen van verschillende kleuren en het monitoren van hoe ze zich in de loop van de tijd in het interieur verspreiden. We kunnen die informatie dan toepassen op al het andere, bijvoorbeeld door de mens gemaakte koolstof- of warmteanomalieën, die worden getransporteerd door de oceaancirculatie. Als we weten wat de anomalie van de zeewatertemperatuur in 1870 was in de Noord-Atlantische Oceaan, kunnen we erachter komen hoeveel het bijdraagt ​​aan de opwarming van de diepe Indische Oceaan in 2018. Het idee gaat bijna 200 jaar terug tot de Engelse wiskundige George Green. "

Het onderzoek is een belangrijke eerste stap om de oorzaak van veranderingen in de oceaancirculatie te begrijpen om toekomstige patronen van opwarming en zeespiegelstijging te helpen voorspellen.

Dit nieuws volgt op een rapport van onderzoekers van de Universiteit van Princeton dat schatte dat de oceanen van de wereld 60 procent meer warmte-energie absorbeerden tussen 1991 en 2016 dan eerdere studies hebben aangegeven.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws