Het klimaat verandert en dat heeft invloed op wat we bouwen, en hoe we dat doen. De civiele techniek is de sector die infrastructuur ontwerpt, plant en bouwt. Dijken bij voorbeeld. En als die er eenmaal liggen, is ook de monitoring van belang.
Want we willen wel graag weten of ze ook doen waarvoor ze zijn ontworpen, en waar en wanneer we rekening moeten houden met risico’s. Daarin valt duurzame winst te halen. Zoals het monitoren met drones in plaats van honderen of duizenden kilometers de dijken langs te rijden voor controles. De drones vliegen in een fractie van de tijd langs de dijken en controleren deze door middel van fotocamera’s en sensoren. Daarbij gebruiken ze maar weinig energie.
Ook draadloze sensoren om bruggen en tunnels te monitoren leveren hun bijdragen aan duurzaamheid. De Universiteit Twente ontwikkelde systemen die berusten op het plaatsen van een veel groter aantal sensoren dan doorgaans gebruikelijk is. Daarbij leveren de draadloze sensoren weliswaar metingen van mindere kwaliteit, maar door hun hogere aantal geven ze toch betrouwbaarder resultaten over onder meer de spanningen en trillingen in de constructie. Omdat er geen bekabeling nodig is, zijn de sensoren veel gemakkelijker aan te brengen dan in het verleden. De sensoren zijn bovendien voorzien van een eigen duurzame energievoorziening, die per sensor kan verschillen: soms zijn ze zijn aangesloten op kleine windmolentjes, of ze maken gebruik van temperatuurverschillen.
Uitdagend werk
Werken in de civiele techniek kan een flinke uitdaging zijn. Het vraagt om inzicht, specifieke kennis en natuurlijk ook een aanpakkers-mentaliteit. Wie daarover beschikt en op zoek is naar een civiele techniek vacature, kan een waardevolle bijdrage leveren aan duurzaamheid op een manier die vaak voor meerdere generaties voor veiligheid zorgt. Het gaat ten slotte over grote investeringen die voor een lange tijd worden gedaan. Dubbel duurzaam dus.