like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Europese Unie wil wapenindustrie financieren

Van: op 15 mei 2017

wapenhandelHet Europees Parlement gaat binnenkort een plan bespreken om de Europese Investeringsbank (EIB) toe te staan om geld te lenen ten behoeve van wapenproductie. Dat zou een stap terug zijn op het gebied van ethisch bankieren, schrijft Stop Wapenhandel in het rapport 'Europees geld voor de wapenindustrie'. Van alle plannen voor meer Europese defensiesamenwerking die de Europese Commissie het afgelopen jaar heeft ontvouwd zijn de plannen voor het financieren van de wapenindustrie het meest concreet.

De EU-regels voor wapenexportcontrole worden sluipenderwijs uitgehold. Vrede, veiligheid en mensenrechten wordt ondergeschikt gemaakt aan een efficiënte Europese wapenmarkt en het bevorderen van de mondiale concurrentiepositie van de Europese wapenindustrie. Het argument dat militaire productie goed is voor werkgelegenheid en technische ontwikkeling wordt daarbij veelvuldig gebruikt, hoewel dat door diverse onderzoekers is weerlegd.

groenopladen generic keuzehulp

Ontwapening en conflictpreventie worden in 'Brussel' nauwelijks genoemd als mogelijkheid om de veiligheid van Europese burgers te bevorderen. Voetstoots wordt aangenomen dat de Europese bewapening omhoog moet, terwijl de EU na de Verenigde Staten al de hoogste bewapeningsuitgaven ter wereld heeft, vele malen hoger dan Rusland en China bijvoorbeeld.

Bij ontwikkeling van het Europese beleid ten aanzien van vrede en veiligheid wordt vrijwel alleen gekeken naar militaire middelen. Er wordt niet gesproken over het oplossen van problemen maar alleen naar bestrijden van de gevolgen. Mogelijk komt dat, omdat het beleid wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de wapenindustrie. De Europese Unie, die bij oprichting streefde naar vrede door samenwerking en het onder controle breken van de wapenindustrie, dreigt daarmee zijn idealen overboord te gooien.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Baukelien Franken schreef:

  Alles hangt met elkaar samen. Elke euro die naar defensie gaat, gaat niet naar het redden van onze planeet. Watch this: https://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/373214

 2. T. Naber - ten Berge schreef:

  Wat denk je van ‘duurzame vrede’? Zou dàt geen geweldig project zijn om je voor in te zetten?

 3. Eelke Piers schreef:

  Met kanonnen en tanks krijg je geen vrede. Probeer het liever met een echte schandpaal want mensen zijn de echte raddraaiers

 4. Marcel schreef:

  Ontwapening is geen mogelijkheid om de veiligheid van Europese burgers te bevorderen. Jammer dat er zo kortzichtig gedacht wordt.
  Investeren in de wapenindustrie is naar mijn mening niets mis mee. Tenzij je natuurlijk terreurgroepen gaat financieren. Maar dat is heel wat anders dan de wapenindustrie.

  Lijkt me eigenlijk ook weinig met duurzaamheid te maken te hebben. Dus dit artikel lijkt me ongeschikt voor deze website.