Het voorspellen van toekomstige kosten van technologieën die nog niet ontwikkeld zijn, zoals SMR’s, is lastig. Wetenschappers van onder andere de Technische Universiteit van Berlijn legden 19 verschillende technologieën voor kleine modulaire kernreactoren op de financiële pijnbank. Wat bleek: geen enkele is rendabel vergeleken met hernieuwbare energie als zon en wind.
Ontwikkelaars van kleine modulaire reactorconcepten (SMR) die zich in een vrij vroeg ontwikkelingsstadium bevinden, beweren dat deze kostenvoordelen hebben door leereffecten, gestandaardiseerd ontwerp, modularisering, co-siting economies en andere factoren, zoals een betere time-to-market. Maar ze vertonen negatieve schaalvoordelen in hun bouwkosten door hun lagere vermogen in vergelijking met conventionele kernreactoren. In het artikel vergeleken de onderzoekers twee verschillende benaderingen uit de productietheorie.
Een daarvan was de Monte Carlo-methode. Die werd gebruikt om de door de fabrikanten aangenomen kostenramingen te benchmarken door de investeringskosten, de gewogen gemiddelde kapitaalkosten, de capaciteitsfactor en de groothandelsprijs voor elektriciteit te variëren in simulaties van de netto contante waarde (NPV) en de levelized cost of electricity (LCOE).
De Monte Carlo analyse suggereert een brede reeks NPV’s en LCOE’s. Maar geen van de geteste concepten is in staat om economisch te concurreren met bestaande hernieuwbare technologieën, zelfs niet wanneer rekening wordt gehouden met hun variabiliteit en noodzakelijke systeemintegratiekosten. De numerieke resultaten bevestigen ook het belang van de keuze van de productietheorie en de parameters.
Conclusie: ook kleine kernreactoren zijn niet rendabel
De studie presenteerde verschillende benaderingen om de economische aspecten van SMRs (kleine modulaire reactoren) te beoordelen. Daarin werden verschillende in de literatuur toegepaste functionele vormen geïdentificeerd en een grote dataset samengesteld die bestaat uit zowel gegevens van producenten als andere publiek beschikbare gegevens. Er bleken aanzienlijke hiaten te bestaan tussen de huidige kostenramingen op basis van de in dit document toegepaste theorie en de door de fabrikant geadverteerde kosten.
- De kostenramingen van fabrikanten zijn meestal te optimistisch vergeleken met de productietheorie.
- Een Monte Carlo simulatie laat zien dat geen enkel concept winstgevend of concurrerend is.
- De mediaan NPV’s zijn negatief, variërend van 3 (HTR) tot 293 (SFR) miljoen USD/MWel.
- De mediane LCOE’s beginnen bij 116 USD/MWh voor HTR’s en bij 218 USD/MWh voor PWR’s.
Op basis van een grootschalige Monte Carlo-analyse van potentiële netto contante waarden (NPV’s) en levelized costs of electricity (LCOE), komen de onderzoekers tot de conclusie dat SMR-concepten geen economisch alternatief lijken te zijn voor bestaande koolstofarme technologieën. Zelfs wanneer in de simulatie gebruik wordt gemaakt van de te optimistische door de fabrikant geadverteerde constructiekosten, kan het merendeel van de onderzochte SMR-concepten geen positieve NCW opleveren.
Bovendien moet de aanname van slechts drie jaar voor de bouwperiode verder worden onderzocht, aangezien deze op basis van de huidige gegevens niet haalbaar lijkt.
Het bevestigt onze eerdere conclusie dat kernenergie te duur en niet nodig is.