Grote oliebedrijven die van milieuvervuiling worden beschuldigd en de ongelijkheid in stand houden in niet-blanke gemeenschappen, financieren volgens een nieuw onderzoek ook hard optredende politiegroepen in de grote Amerikaanse steden. Ook Shell wordt in het onderzoek genoemd, schrijft The Guardian.
Enkele van Amerika’s grootste olie- en gasbedrijven, particuliere nutsbedrijven en financiële instellingen die fossiele brandstoffen financieren, steunen ook de stichtingen van de politie. Dat zijn vaak ondoorzichtige particuliere entiteiten die geld inzamelen om te betalen voor training, wapens, uitrusting en bewakingstechnologie voor politiecorpsen in de Verenigde Staten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Public Accountability Initiative, een non-profit onderzoeksinstituut voor bedrijfs- en overheidsverantwoordelijkheden, en het onderzoeksdatabaseproject LittleSis. Het onthult hoe politiestichtingen in steden als Seattle, Chicago, Washington, New Orleans en Salt Lake City gedeeltelijk worden gefinancierd door bekende namen zoals Chevron, Shell en Wells Fargo.
De stichtingen van de politie bestaan uit industriegroepen die aanzienlijke middelen verstrekken aan lokale afdelingen, maar die als non-profitorganisaties veel publieke controle vermijden.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Het onderzoek geeft aan hoe bedrijven die verband houden met fossiele brandstoffen ook evenementen en gala’s van de politie sponsoren, terwijl sommige leidinggevenden uit de corpsen als directeuren van politiestichtingen fungeren.
“Veel machtige bedrijven die het milieu vervuilen steunen ook dezelfde politiediensten die de gemeenschappen tiranniseren die in deze vervuilde gebieden moeten leven”, staat in het rapport te lezen.
Het rapport noemt bedrijven als:
- Chevron, een multinationaal olie- en gasbedrijf, dat tot de 25 grootste vervuilers ter wereld behoort. In de VS bezit het volgens de EPA twee van de zes meest benzeen uitstotende raffinaderijen. Chevron is een bedrijfssponsor van de politie en justitie van New Orleans, evenals een bestuurslid van de politie van Houston en sponsor van de in Houston gevestigde patrouille. Het doneert en dient ook in het bestuur van de politie van Salt Lake City.
- Shell is een van de grootste fossiele brandstofbedrijven ter wereld en bouwt momenteel een enorme ethaankraker in de buurt van Pittsburgh, die volgens voorstanders Appalachia zou kunnen veranderen in de volgende zogenaamde Cancer Alley – een corridor van raffinaderijen in Louisiana, waar Shell ook een grote vervuiler is. Shell is een ‘featured partner’ van de politie van New Orleans en sponsor van de bereden patrouille van de politie in Houston.
- Het grootste olieraffinagebedrijf van het land, Marathon Petroleum, wordt al lang beschuldigd van het veroorzaken van vervuiling die de gezondheid van zwarte en bruine gemeenschappen onevenredig nadelig beïnvloedt. De raffinaderij in Detroit heeft sinds 2013 vijftien overtredingen ontvangen van de nationale milieuregulator. De veiligheidscoördinator van Marathon zit in het bestuur van de politie van Detroit en sponsort tal van evenementen.
Carroll Muffett, de voorzitter van het Centrum voor Internationaal Milieurecht, zei: “Dit rapport werpt een scherp licht op de manier waarop politiegeweld en systemisch racisme en de klimaatcrisis samenhangen.”
Shell heeft niet gereageerd op het verzoek van The Guardian om commentaar.
De onthullingen komen op het moment dat de coronavirus-pandemie de gapende verschillen in luchtverontreiniging, toegang tot schoon stromend water en het aantal chronische medische aandoeningen blijft blootleggen, wat heeft bijgedragen aan een onevenredig groot aantal doden onder niet-blanke bevolkingsgroepen.
Politie-stichtingen spelen een steeds belangrijkere rol in de lokale politie. Advocaten van de openbare orde zeggen dat ze hebben bijgedragen om de begrotingstekorten op te vullen en ervoor te zorgen dat de politiediensten zijn uitgerust met de modernste technologie en wapens die nodig zijn om de misdaad in de 21e eeuw te bestrijden.
Maar critici beweren dat de politie al te veel geld heeft. Landelijk wordt elk jaar ongeveer $ 100 miljard uitgegeven aan politiewerk en steden dragen 20% tot 45% van hun algemene budgetten over aan de politie, volgens de belangenbehartigingsgroep van het Centre for Popular Democracy Action.
Het geld van de politiestichting is extra en dit geld is veel moeilijker te traceren omdat het niet onder dezelfde transparantieregels valt als instanties die de wet handhaven.
Naast fossiele-brandstofbedrijven, werden ook nutsbedrijven genioemd in het rapport omdat ze een dubbele rol spelen als vervuilers en financiers van politiestichtingen.
Financiële instellingen – openbare banken, verzekeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders – zijn eveneens grote sponsors van politiestichtingen.