Tegenwoordig is iedereen gek van reizen. We hebben de zogenoemde wanderlust-bug zeker te pakken in Nederland. Dit is alleen geen goed nieuws voor het milieu. Toch kan toerisme ook een positieve invloed leveren.

Op een duurzame wijze reizen kan namelijk bijdragen aan conservatie. Dit komt doordat de opbrengsten ten goede komen aan de bescherming van wildlife en natuur, terwijl de inkomsten ook gebruikt worden voor het verbeteren van de omstandigheden van lokale samenlevingen. Bij deze natuurreizen lever je dus al een bijdrage door er simpelweg naartoe te reizen.

Toch zijn er ook nog andere manieren waarop je op een verantwoorde manier kunt reizen. Je kunt bijvoorbeeld een trein of bus nemen, maar hiermee wordt het natuurlijk lastig om verre, exotische bestemmingen te bereiken. Voor dergelijke landen zul je toch een vliegtuig moeten nemen, maar dit levert helaas ontzettend veel CO2 uitstoot op. Een retourvlucht van Amsterdam naar Valencia levert namelijk evenveel CO2 uitstoot op als 230 keer douchen. Dat is nogal wat. Desondanks zijn er wel wat tips die je kunt toepassen bij het nemen van zo’n reis naar een exotisch land.

Zo is het aanbevolen om een vlucht zonder overstap te boeken. Dit kan mogelijk wat meer geld kosten, maar zal zorgen voor een lagere CO2 uitstoot omdat je niet met een omweg vliegt. Van een luxe reis worden we allemaal wel blij, maar eigenlijk levert dit wel wat meer CO2 op. Business class vliegen neemt namelijk meer ruimte in, wat dus in verhouding zorgt voor een hogere uitstoot. Bovendien is economy class over het algemeen ook nog goedkoper, dus je zult ook geld besparen.

Ook op bestemming kun je bezig zijn met de duurzaamheid van jouw reis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ecohotel. Er bestaan hedendaags veel hotels die een circulaire werkwijze gebruiken. Hierbij hergebruiken ze producten en andere grondstoffen. Ook wekken ze zelf groene energie op, composteren ze afval en verbouwen ze groente en fruit. Daarnaast zijn er ook genoeg verblijfplaatsen waar lokale inwoners bij betrokken worden. Deze mensen zullen dan met name aangenomen worden als werknemer.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws